Соопштенија

Средба на Централниот совет на Македонците во Германија со проф. д-р Штефан Требст

Претседателот Роберт Кленкоски и потпретседателот Горан Николоски се сретнаа со историчарот и славист проф. Штефан Требст. На почетокот на разговорот, проф.Требст ја објаснува својата поврзаност со Македонија, која настана горе-долу случајно: „Како западногермански стипендист за […]

Соопштенија

Средба на Централниот совет на Македонците во Германија со пратеникот Адис Ахметовиќ

На 24. март 2022 година, претседателот Роберт Кленковски и потпретседателот Горан Николоски преку платформата Zoom се сретнаат со народниот пратеник, господинот Адис Ахметовиќ. Пратеникот Ахметовиќ ја поздравува иницијативата на Централниот совет и го поддржува овој […]

Култура и историја

Cредба меѓу Централниот совет на Македонците и Евелин Краузе и Улф Вајгел

На 20 февруари 2022 година претседателот Роберт Кленкоски и заменик претседателот Горан Николоски одржаa онлајн средба со г-ѓа д-р Ингрид-Евелинe Краузе, претседателка на здружението „ЛАГ Танц Берлин“. Покрај оваа задача, таа и нејзиниот сопруг Улф […]

Соопштенија

Cредба меѓу Централниот совет на Македонците и г. Даријан Сотировски (КОВЗРГ)

На 18 февруари 2022 година претседателот Роберт Кленкоски и заменик претседателот Горан Николоски одржаa онлајн средба со г-дин Даријан Сотировски, директорот на Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи (КОВЗРГ). Претседателот Кленкоски го […]

Соопштенија

Cредба меѓу Централниот совет на Македонците и Љенче Николовски

На 12 февруари 2022 година претседателот Роберт Кленкоски и заменик претседателот Горан Николоски одржаa онлајн средба со Љенче Николовски, претставничка на Советот на странци во Висбаден. Како кандидатка на меѓукултурнaта женска листа во Визбаден, г-ѓа […]

Соопштенија

Cредба меѓу Централниот Совет на Македонците и д-р Бенјамин Лангер

Раководството на Централниот Совет на Македонците на 23 јануари 2022 година преку платфомата Zoom имаше средба со германскиот автор и преведувач за македонски јазик, д-р Бенџамин Лангер. Д-р Лангер ја поздрави иницијативата на Централниот совет […]

Соопштенија

Гоце Пероски, претседател на Советот за интеграција во Дизелдорф

Раководството на Централниот Совет на Македонците на 23 јануари 2022 година преку платфомата Zoom оствари средба со претседателот на Советот за интеграција во Дизелдорф,  Гоце Пероски. Теми на разговор беа работата, задачите и реизборот на […]

Соопштенија

Cредба меѓу Централниот Совет на Македонците и Меглен Андреевски

Раководството на Централниот Совет на Македонците на 16 јануари 2022 година преку платфомата Zoom оствари средба со политиколог Меглен Андреевски. Беа разменети идеи за проекти од областа на уметноста и културата. Меглен Андреевски е внук […]

Соопштенија

Средба на Централниот совет на Македонците и д-р Александар Спасов

Раководството на Централниот совет на Македонците на 15 јануари 2022 година преку платфомата Zoom имаше средба со Д-р Александар Спасов на негова иницијатива. Теми на разговор беа причините за ветото на Бугарија против отворањето на преговорите […]

Соопштенија

Германскиот поет Матијас Брониш

Раководството на Централниот Совет на Македонците на 15 јануари 2022 година преку платфомата Zoom оствари средба со германскиот поет Матиас Брониш. Г-дин Брониш ја понуди својата поддршка и соработка во областа на културата и литературата, […]