Култура и историја

Етнолошки атлас, Штутгарт 1926 година: Македонци наведени заедно со Грци, Бугари и Срби

Во делото за “Народите во Европа” од 1926 година од германскиот етнолог д-р. Рихард Каруц, Македонците веќе беа наведени како самостоен народ. Рихард Каруц (* 1867 – † 1945) бил германски лекар, чиј интерес за […]

Култура и историја

Југославија и Македонија како победници во Втората светска војна

Извор: Утрински весник, превод од македонски на германски јазик и коментари: Волф Ошлис, cоздадено: 09.05.2005 год. Македонските историчари за текот и резултатите од војната Западот генерално знае малку за Југославија за време на Втората светска […]

Култура и историја

“Македонија (2001–2004)” од Волф Ошлис

Извадоци од предговорот на Волф Ошлис од книгата „Македонија 2001-2014 г. : Воен дневник од една мирна земја“ За aвторoт: Проф. д-р Волф Ошлис (*1941) е славист, политички научник, новинар и експерт за Источна Европа, […]

Култура и историја

24-ти мај – Денот на сесловенските просветители „Св.Кирил и Методиј“

Поголемиот дел од словенското население во Европа и Азија ја должат својата азбука и својата култура на делото на браќата Свети Кирил и Методиј од Солун, кои станале мисионери на христијанството помеѓу Словените од Голема […]

Култура и историја

“Денот на Свети Методиј” во Елванген

Градот Елванген во Германија по 51-ви пат го слави Денот на Свети Методиј Оваа година градот Елванген беше виртуелен домаќин на Денот на Свети Методиј. Прославата на Денот на Свети Методиј беше откажана поради корона […]

Разно

Германско списание за млади „Лилипут“ со фоторепортажа за Македонија од 1957 година

„Со бродот што се преклопува по стапките на Александар Велики“ се вели во извештајот за патувањето во јуни 1957 година за тогашната социјалистичка република Македонија Насловната страница на списанието е украсена со две млади Македонки […]