Литература и уметност

Сликовницата „Невидливата куќа“ на Билјана С. Црвенковска објавена на германски јазик

Сликовницата „Невидливата куќа“ на Билјана С. Црвенковска, пропратена со илустрации на Ване Костуранов, е објавена во јули оваа година и на германски јазик, во издание на Драгонфлај Ферлаг, дел од Харпер Колинс групацијата. „Невидливата куќа“ […]

Соопштенија

Средба со Кнут Абрахам, пратеник во Бундестагот, во Берлин

На 13 октомври 2022 година, претседателот Роберт Кленкоски и заменик-претседателот Горан Николоски остварија средба со пратеникот на германскиот Бундестаг, Кнут Абрахам. Средбата се одржа во просториите на покраинската група Бранденбург на пратеничката група на ЦДУ/ЦСУ […]

Разно

Почина уметникот Јован Балов

Во име на Централниот совет на Македонците во Германија, сакаме да изразиме длабоко сочувство до роднините и пријателите, почивај во мир Јован Балов (1961-2022) Последното претставување е закажано за 21 октомври во групна изложба во […]

Соопштенија

Честит 11 Октомври, Ден на народното востание на македонскиот народ!

Централниот совет на Македонците во Германија на сите граѓани на Македонија и на Македонците ширум светот им го честита државниот празник 11 октомври, Денот на народното востание на македонскиот народ. На овој ден пред точно […]

Календар на активности и настани

Групна изложба со дела од уметницата Ирена Паскали

Групна изложба “„Erd(reich)- rich(Soil) – Unser aller Mutterboden“ во галеријата ART FACTORY FLOX во град Киршау, во сојузната покраина Саксонија, стипендирано од Уметничка иницијатива “Im Friese” Времетраење на изложбата: oд 11.09 до 20.11 2022 год. […]

Календар на активности и настани

Настапи со мецо-сопранистката Ема Николовска во Берлинската државна опера од октомври 2022 година

Претстојни термини со Ема Николовска во “Staatsoper Unter den Linden” во Берлин: LA PICCOLA CUBANA (Малата Кубанка), музика: Ханс Вернер Хенце Премиера на 27.10., други термини: 29.10., 31.10., 02.11., 04.11. und 06.11.2022 DER ROSENKAVALIER (Кавалер […]

Календар на активности и настани

Групна изложба на уметникот ICE el MACEDON во Atelier 21 во Ахен (24.09. – 22.10.2022)

Во својата мала студиска галерија, македонско-германскиот уметник Ице Теодосиевски алиас ICE el MACEDON редовно прикажува дела од уметници од целиот свет. Неговите последни изложби „патниците“, „две гледишта“ и „Руска салата“ уживаа голем интерес кај јавноста […]

Соопштенија

Средба co Агенцијата за иселеништво во Лацен/Хановер

На 2 октомври 2022 во просториите на Македонскиот клуб “Илинден” во германскиот град Лацен во округот Хановер, претседателот Роберт Кленкоски и заменик претседателот Горан Николоски заедно со раководството на Клубот “Илинден” и МПЦО “Св. Спас” […]

Соопштенија

Средба со пратеникот од германскиот Бундестаг Адис Ахметовиќ во Хановер

Во германскиот град Хановер, претседателот Роберт Кленкоски и заменик претседателот Горан Николоски остварија средба со Адис Ахметовиќ, пратеник во германскиот Бундестаг и известувач на работната група за надворешна политика за Западен Балкан. По барање на […]

Соопштенија

Средба со претставници на здруженија на македонските малцинства од Република Грција и Република Албанија

Во рамките на ФУЕН-Конгресот 2022 г. во Берлин претседателот Роберт Кленкоски и заменик претседателот Горан Николоски се сретнаа со г-ѓа Евгенија Нацулиду и г-д Никола Ѓурѓај, претставници на здруженија на македонските малцинства од Република Грција […]