Соопштенија

Средба со Ксенија Чочкова

Заменик претседателот Горан Николоски и референтот Симона Лупу остварија средба со Ксенија Чочкова, менаџер во културата и книжевен преведувач од германски јазик, преку зум платформата (Zoom). Г-ѓа Чочкова ја поздрави иницијативата на Централниот совет на [...]

Средба со Ирена Паскали

Заменик претседателот Горан Николоски и референтот Симона Лупу остварија средба со современата македонска уметница Ирена Паскали, која моментално живее во Келн, преку зум платформата (Zoom). На средбата, покрај останатото, беше продискутирано за поголема симбиоза на [...]

Култура и историја

Уметничка изложба во Ахен со дела од Балов, Паскали и Теодосиевски (19.11. – 18.12.2022)

Групна изложба „ПРИЈАТЕЛИ НА ПЕТЕРБУРШКОТО ЗДРУЖЕНИЕ и вкусна руска салата“ од 19.11. до 18.12.2022 година во Ателје 21 во Ахен Ќе се прикажуваат, меѓу другото, дела од германско-македонските уметници Јован Балов (+), Ирена Паскали и [...]

9-ти ноември: „Ден на судбината“ во германската историја

Веројатно ниту еден друг датум во германската историја на 20 век не предизвика емоции и предизвика контроверзни дискусии како 9-ти ноември. Падот на Берлинскиот ѕид во 1989 година, Кристална ноќ/ Ноќта на скршеното стакло во [...]

Скорешни написи

No comments found

Корисни врски

Агенција за иселеништво

 

Туризам и природа

Охрид – аџилак меѓу цркви и кафулиња

На југозападот од Македонија лежи кристално чистото Охридско Езеро со историскиот град Охрид. Треба да има 365 цркви околу градот, по една за секој ден од годината. Но, исто така, не недостасуваат кафулиња и дискотеки […]

Соопштенија

Берлинскиот округ Трептов-Кепеник основа Советодавен одбор за миграција: Аплицирање за членство до 31 декември 2022 година

Трептов-Кепеник е доста разновиден. Речиси 20% од населениците имаат миграционо потекло, што значи тие самите или нивното семејство емигрирале во Германија или се бегалци. На многу жители на Трептов-Кепеник не им е дозволено да гласаат, […]

Студирање

Стипендии за летни курсеви по германски јазик во Баварија 2022 година

Централниот Совет на Македонците информира за понуда за стипендии на Слободната држава Баварија во Германија за летни курсеви по германски јазик во 2022 година, со цел оваа информација најшироко да се пренесе до студентите и […]

Соопштенија

Средба со Јосип Јуратовиќ, пратеник во Бундестагот

Одборот на Централниот совет на Македонците во Германија преку видеоконференција имаше средба со пратеникот во Бундестагот, г-дин. Јосип Јуратовиќ. Заменик претседателот Горан Николоски го запозна г-дин. Јуратовиќ со Централниот совет и ги претстави неговите цели […]

Проекти

Повик за доставување предлог проекти

Почитувани членови, со нетрпение ги очекуваме вашите пријави, без оглед дали проектот е мал или голем! Проектите се доставуваат до одборот во писмена форма: Конкретно претставување на целите Финансирање / трошоци Специфицирање на временска рамка […]

Соопштенија

Средба со Адријана Блажевска-Гкизтавидис

Претседателот Роберт Кленкоски и заменик претседателот Горан Николоски остварија средба со адвокатката Адријана Блажевска-Гкизтавидис преку зум платформата (Zoom). Г-ѓа Блажевска-Гкизтавидис е правен специјалист за кривично право, овластен консултант за кривично даночно право и доцент по […]

Wir benutzen Cookies um die Nutzerfreundlichkeit der Webseite zu verbessen. Durch Deinen Besuch stimmst Du dem zu.