Разно

Еврејската заедница е згрозена и навредена од името со кое е именуван клубот при културниот центар во Битола

Еврејската заедница и Фондот на холокаустот на Евреите од Македонија се згрозени и навредени од името на новиот културен дом во Битола, кој носи име на потврден фашист и близок соработник со нацистите.“На 16.4.2022 година, […]

Разно

Отворени новите простории на Македонското конзуларно одделение на Амбасадата во Бон

На 5 февруари 2022 година, конзуларното одделение на Амбасадата во Бон беше повторно отворено од страна на Амбасадорот Рамадан Назифи и Конзулот Боро Мирчески во новите простории во Бон. Новите простории на конзуларното одделение на […]

Разно

Германија ја засилува кампањата за вакцинација во борбата против корона вирусот

Советот за интеграција во Дизелдорф направи видеа за вакцинацијата против корона на неколку јазици. Како претседател на Советот за интеграција во Дизелдорф, Гоце Пероски ја поддржа кампањата за вакцинација против корона вирусот на македонски јазик. […]

Разно

Амбасадата на Република Македонија во Берлин ќе биде затворена поради претстојните празници на 6 и 7 јануари 2022

Амбасадата на Република Македонија во Берлин љубезно информира дека ќе биде затворена на 6 и 7 јануари 2022 година (четврток и петок) по повод претстојните Божиќни празници. Во итни случаи, Амбасадата на Република Македонија во […]

Разно

Македонија не се смета повеќе за ризична област во Германија почнувајќи од 19 декември 2021г.

Роберт Кох Институтот во петокот попладне ја ажурираше својата листа на ризични области со ограничувања за влез во Германија и ја стави Македонија на т.н безбедна листа, односно Македонија не се смета повеќе за ризична […]

Култура и историја

Активности на Македонците во Германија – ретроспектива 1992

Во повеќе градови на Германија: Духовнa и сеопшта афирмација Напис во весник “Нова Македонија”, 28.09.1992 Свечено прославен православниот празник Мала Богородица во сите храмови на МПЦ – Свеченостите во клубовите искористени за преземање конкретни чекори […]

Разно

Портрет: Првиот германски амбасадор за Македонија д-р Ханс-Лотар Штепан (1933-2011)

Ханс-Лотар Штепан е роден во Источна Прусија во 1933 година. Студирал индустриски инженеринг на Факултетот за културни и политички науки на Техничкиот универзитет во Дармштад, каде бил вработен како асистент за истражување на Институтот за […]

Култура и историја

1903 г. : Cатиричен весник „Весели страници“ од Берлин за настаните во Македонија

Сатиричниот весник „Весели страници“ (Lustige Blätter) им го посветува насловот на ноемврискиот број во 1903 година на настаните во Македонија. Цртачот Франц Алберт Јутнер го критикува насилнотo однесување на Турците против македонското националноослободително движење co […]

Култура и историја

За учебникoт по македонски јазик нa Д-р Волф Ошлис

Пред 40 години, проф. Д-р Волф Ошлис беше еден од двајцата автори на првиот македонски учебник што се појави надвор од Југославија – првиот учебник по македонски јазик бeшe објавен во 1984 г., преобјавен во […]

Разно

Германско списание за млади „Лилипут“ со фоторепортажа за Македонија од 1957 година

„Со бродот што се преклопува по стапките на Александар Велики“ се вели во извештајот за патувањето во јуни 1957 година за тогашната социјалистичка република Македонија Насловната страница на списанието е украсена со две млади Македонки […]