Разно

Основање на Македонски културен центар “Македонско сонце” во Дизелдорф

На 14 ноември 2023 година, во Дизелдорф, Македонскиот културен центар “Македонско сонце” беше основан од група ентузијасти кои имаа цел да ја промовираат и негуваат македонската култура и традиција во Германија. Основањето на центарот имаше […]

Култура и историја

Македонска историја на германски: Првите примероци од ‘Создавањето на независна Република Македонија’

Првите примероци од книгата „Создавањето на независна Република Македонија“ од д-р Дејан Маролов и Оливер Митев, која ја финансиравме од Централниот Совет на Македонците во Германија за да се преведи и на германски јазик, беа […]