Соопштенија

Средба со Ирена Паскали

Заменик претседателот Горан Николоски и референтот Симона Лупу остварија средба со современата македонска уметница Ирена Паскали, која моментално живее во Келн, преку зум платформата (Zoom). На средбата, покрај останатото, беше продискутирано за поголема симбиоза на […]

Соопштенија

Берлинскиот округ Трептов-Кепеник основа Советодавен одбор за миграција: Аплицирање за членство до 31 декември 2022 година

Трептов-Кепеник е доста разновиден. Речиси 20% од населениците имаат миграционо потекло, што значи тие самите или нивното семејство емигрирале во Германија или се бегалци. На многу жители на Трептов-Кепеник не им е дозволено да гласаат, […]

Соопштенија

Средба со Јосип Јуратовиќ, пратеник во Бундестагот

Одборот на Централниот совет на Македонците во Германија преку видеоконференција имаше средба со пратеникот во Бундестагот, г-дин. Јосип Јуратовиќ. Заменик претседателот Горан Николоски го запозна г-дин. Јуратовиќ со Централниот совет и ги претстави неговите цели […]

Разно

Окружната канцеларија Фридрихсхајн-Кројцберг од Берлин бара персонал во работната област „Специјалистички оддел за различност и заедништво“

Почитувани заинтересирани и волонтери, Областа Фридрихсхајн-Кројцберг во Берлин бара персонал во подрачјето  „Специјалистички oддел за различност и заедништво“. Детали за огласот за вработување можете да најдете на следниот линк: https://www.berlin.de/karriereportal/stellensuche/Fachstelle-fuer-Diversitaet-und-Miteinander-mwd-de-j32649.html (Периодот за аплицирање е истечен […]

Календар на активности и настани

Уметничка изложба во Ахен со дела од Балов, Паскали и Теодосиевски (19.11. – 18.12.2022)

Групна изложба „ПРИЈАТЕЛИ НА ПЕТЕРБУРШКОТО ЗДРУЖЕНИЕ и вкусна руска салата“ од 19.11. до 18.12.2022 година во Ателје 21 во Ахен Ќе се прикажуваат, меѓу другото, дела од германско-македонските уметници Јован Балов (+), Ирена Паскали и […]

Соопштенија

Средба со Адријана Блажевска-Гкизтавидис

Претседателот Роберт Кленкоски и заменик претседателот Горан Николоски остварија средба со адвокатката Адријана Блажевска-Гкизтавидис преку зум платформата (Zoom). Г-ѓа Блажевска-Гкизтавидис е правен специјалист за кривично право, овластен консултант за кривично даночно право и доцент по […]

Култура и историја

9-ти ноември: „Ден на судбината“ во германската историја

Веројатно ниту еден друг датум во германската историја на 20 век не предизвика емоции и предизвика контроверзни дискусии како 9-ти ноември. Падот на Берлинскиот ѕид во 1989 година, Кристална ноќ/ Ноќта на скршеното стакло во […]

Култура и историја

55 години од збратимувањето на градовите Дрезден и Скопје

На 6 ноември 1967 година во Дрезден е потпишан договорот за збратимување на градот со град Скопје. Со тоа македонскиот главен град стана четвртиот збратимен град со Дрезден, по Санкт Петербург, Ковентри и Бреслау. Повеќе […]

Култура и историја

“Бели мугри” преведено на германски од Волфганг Ешкер

„Weiße Dämmerungen” (Бели Мугри) е името на малиот том стихозбирка, преведен од страна на германскиот славист Волфганг Ешкер. Книгата е објавена во германските книжарници во јануари 2020 година и ги содржи делата на Кочо Рацин […]