Соопштенија

Cредба меѓу Централниот Совет на Македонците и д-р Бенјамин Лангер

Раководството на Централниот Совет на Македонците на 23 јануари 2022 година преку платфомата Zoom имаше средба со германскиот автор и преведувач за македонски јазик, д-р Бенџамин Лангер. Д-р Лангер ја поздрави иницијативата на Централниот совет […]

Студирање

Стипендии за летни курсеви по германски јазик во Баварија 2022 година

Централниот Совет на Македонците информира за понуда за стипендии на Слободната држава Баварија во Германија за летни курсеви по германски јазик во 2022 година, со цел оваа информација најшироко да се пренесе до студентите и […]

Соопштенија

Гоце Пероски, претседател на Советот за интеграција во Дизелдорф

Раководството на Централниот Совет на Македонците на 23 јануари 2022 година преку платфомата Zoom оствари средба со претседателот на Советот за интеграција во Дизелдорф,  Гоце Пероски. Теми на разговор беа работата, задачите и реизборот на […]

Соопштенија

Cредба меѓу Централниот Совет на Македонците и Меглен Андреевски

Раководството на Централниот Совет на Македонците на 16 јануари 2022 година преку платфомата Zoom оствари средба со политиколог Меглен Андреевски. Беа разменети идеи за проекти од областа на уметноста и културата. Меглен Андреевски е внук […]

Соопштенија

Германскиот поет Матијас Брониш

Раководството на Централниот Совет на Македонците на 15 јануари 2022 година преку платфомата Zoom оствари средба со германскиот поет Матиас Брониш. Г-дин Брониш ја понуди својата поддршка и соработка во областа на културата и литературата, […]

Соопштенија

Cредба меѓу Централниот совет на Македонците и д-р Митко Јованов

Раководството на Централниот Совет на Македонците на 9 јануари 2022 година прекуплатфомата Zoom оствари средба со македонскиот историчар и политиколог, д-р Митко Јованов. Теми на разговор беа актуелните состојби во Република Македонија и неговата истражувачкаработа […]

Соопштенија

Шинаси Деребеј и Дигиталниот речник на македонскиот јазик

Раководството на Централниот Совет на Македонците на 9 јануари 2022 година прекуплатфомата Zoom оствари средба со македонскиoт научник Шинаси Деребеј. еден од првитемакедонски информатичари, основач и творецoт на Дигиталниот речник на македонски јазик. Управниот одбор […]

Разно

Германија ја засилува кампањата за вакцинација во борбата против корона вирусот

Советот за интеграција во Дизелдорф направи видеа за вакцинацијата против корона на неколку јазици. Како претседател на Советот за интеграција во Дизелдорф, Гоце Пероски ја поддржа кампањата за вакцинација против корона вирусот на македонски јазик. […]