Литература и уметност

Уметноста како врска: Разговор со Љупчо Жупан, креаторот на галеријата БУКЕФАЛ

Во нашето ексклузивно интервју со Љупчо Жупан, основачот на реномираната галерија БУКЕФАЛ, навлегуваме длабоко во светот на уметноста. Жупан ја споделува својата единствена перспектива за еволуцијата на уметничката сцена, улогата на неговата галерија и неговата […]

Соопштенија

Гордана Силјановска-Давкова: Првата македонска претседателка

Историски момент: Избор на проф. д-р Гордана Силјановска-Давкова за претседателка Централниот совет на Македонците во Германија упатува искрени честитки до проф. д-р Гордана Силјановска-Давкова, која на 8-ми мај 2024 година беше избрана за претседателка на […]

Календар на активности и настани

Македонија е домаќин на Светското првенство во хипхоп

Македонија ќе биде горд домаќин на Светското првенство во хип-хоп и стрит денс, кое ќе се одржи од 9 до 17 октомври во спортскиот центар “Борис Трајковски” во Скопје. Ова значајно настапување ќе ги обедини […]