Култура и историја

Македонска поезија во Франкфурт – ретроспектива 1999

Извадок од „Македонија“ – илустрирано списание на матицата на иселениците од Македонија Број 549 – 1999 г. Македонска поезија во Франкфурт Меѓу многубројни Македонци кои овде егзистираме, живее и работи и нашата поетеса г-ѓа Вера […]

Култура и историја

За “Денот на Свети Методиј” во Елванген – ретроспектива 1999

Извадок од „Македонија“ – илустрирано списание на матицата на иселениците од Македонија Број 549 – 1999 г. Министерството за иселеништво – покровител на денот на “Свети Методиј” во Елванген Денот на македонскиот и сесловенски просветител […]

Култура и историја

Во Билефелд формиран клуб на македонските иселеници – ретроспектива 1992

Извадок од „Македонија“ – илустрирано списание на матицата на иселениците од Македонија Број 467 – 1992 г. Признавање е историско право Ова на свеченоста на отворањето на клубот “Македонија” го рече добриот познавач на приликите […]

Култура и историја

Успеси на ФК “Вардар” од Зинделфинген – ретроспектива 1987

Извадок од „Македонија“ – илустрирано списание на матицата на иселениците од Македонија Број 407 – 1987 г. Успеси на ФК “Вардар” од Зинделфинген Фудбалскиот клуб “Вардар” од Зинделфинген, Западна Германија, повеќе од десет години е […]

Култура и историја

Пред 30 години: “Формирана Македонска православна црковна општина во Хамбург”

Извадок од „Македонија“ – илустрирано списание на матицата на иселениците од Македонија Број 458 – 1991 г. Хамбург, Германија Формирана православна црковна општина На 12 мај пред окулу 200 граѓани, верници, од Република Македонија кои […]

Култура и историја

Пред 30 години:„Светиклиментово пламенче во Берлин“

Извадок од „Македонија“ – илустрирано списание на матицата на иселениците од Македонија Број 458 – 1991 г. Писмо од Германија Светиклиментово пламенче во Берлин Берлин, денониве беше за нас Македонците повторно актуелен. И покрај тоа, […]