Култура и историја

40 години од побратимувањето на градовите Нирнберг и Скопје

Нирнберг има едно од најинтензивните градски партнерства со македонскиот главен град Скопје – и слична судбина од 20 век: стариот град на Нирнберг бил повеќе од 90 отсто уништен во Втората светска војна, додека пак […]

Соопштенија

Средба со Корнелија Маркс

Заменик-претседателот Горан Николоски и референтот и член на советодавниот одбор Симона Лупу оставрија онлајн средба со книжевната преведувачка Корнелија Маркс. Г-ѓа Маркс ја поздрави иницијативата на Централниот совет за воспоставување контакт и истражување на можностите […]

Соопштенија

Оглас за вработување на Државниот завод за еднаков третман – против дискриминација (LADS)

Одделот за правда, различност и антидискриминација на Берлинскиот Сенат бара персонал за областа на одговорност што е можно поскоро: и Ве молиме поднесете ги апликациите во рокот за пријавување, исклучиво преку порталот за кариера на […]

Соопштенија

Средба со Руперт Штуве, член на Германскиот Бундестаг

Членот на Управниот одбор Горан Николоски преку видео конференција се состана со пратеникот во Бундестагот г-дин Руперт Штуве. Пратеникот Штуве ја поздравува иницијативата на Централниот совет и го поддржува првиот контакт за стапување во размена. […]

Економија и политика

Натурализација- Колку тежок е патот до германски пасош?

Семафорската коалиција* планира да ги олабави барањата за натурализација. Кој може да се натурализира во Германија? Колку луѓе го прават тоа? Како е во другите земји? И дали натурализацијата помага во интеграцијата? Интеграцијата на Медиумски […]

Култура и историја

За проектот “Архиви на невидливите – Жените во печатот од Вардарска Македонија помеѓу двете светски војни”

Центарот за истражување на национализам и култура (ЦИНИК) успешно го реализира проектот „Архиви на невидливите: Жените во печатот на територијата на Вардарска Македонија помеѓу двете светски војни‟, кон крајот на 2021 година. Целта на овој […]

Соопштенија

Средба со Ксенија Чочкова

Заменик претседателот Горан Николоски и референтот Симона Лупу остварија средба со Ксенија Чочкова, менаџер во културата и книжевен преведувач од германски јазик, преку зум платформата (Zoom). Г-ѓа Чочкова ја поздрави иницијативата на Централниот совет на […]

Календар на активности и настани

Рецитал со Ема Николовска на 7 декември во Салонот за пијано Кристофори во Берлин

Покрај работата во оперското студио на Државната опера во Берлин, Ема Николовска своето тело и душа го посветува и на рецитирањето песни. Во среда, 7 декември 2022 година, Ема Николовска ќе гостува во Салонот за […]

Економија и политика

Отворена трибина на тема „Разновидност и учество во бизнисот и политиката“ со потпретседателката на Бундестагот Ајдан Озогуз и поранешната берлинска сенаторка Дилек Калајчи

Здружението на мигрантската економија (VMW) организираше отворена трибина на тема „Различноста и учеството во бизнисот и политиката“ во германскиот главен град Берлин, на која присуствуваа околу 50 гости во центарот за стручна обука BWK во […]

Календар на активности и настани

Симон Трпчески со натамошни концерти во Долна Саксонија на 19 и 20 јануари 2023 г.

На неговата македонска почва тој е прославена ѕвезда, во останатиот дел од Европа името Симон Трпчески е порелеваннто меѓу негувателите на класична музика. Пијанистот роден во Скопје во 1979 година, e сега дел од светската […]