Разно

Одбележување на “Ден на Св. Методиј” 2022 г. во Елванген

Градот Елванген во Германија по 52-ви пат го слави Денот на Свети Методиј По двегодишна пауза поради пандемијата, градот Елванген можеше да го прослави Денот на Методиј на вообичаен начин, со покана од градоначалникот Михаел […]

Култура и историја

Пред споменикот на Св. Методиј во Елванген

По повод одбележувањето на 24 мај – Денот на сесловенските просветители, светите браќа Кирил и Методиј, сакаме да ви претставиме трудот на проф. Ѓорѓи Лазаревски, објавено во зборникот на трудови од меѓународната научна конференција ” […]

Култура и историја

5 мај – Денот на македонскиот јазик

Денот на македонскиот јазик е усвоен како своевиден празничен ден во 2019 година, во чест на 5 мај 1945 година, кога Народната влада на Народна Република Македонија ја усвоила азбуката на македонскиот јазик како официјално […]

Култура и историја

За патувањето на посмртните останки на македонскиот револуционер Гоце Делчев од Софија до Скопје во октомври 1946 г.

Единаесетти октомври Македонија веќе речиси осум децении го слави како Ден на народноослободителното востание на македонскиот народ, но тој датум не треба да се заборава и по нешто друго – од 11 Октомври 1946 година […]

Соопштенија

Средба на Централниот совет на Македонците во Германија со проф. д-р Штефан Требст

Претседателот Роберт Кленкоски и потпретседателот Горан Николоски се сретнаа со историчарот и славист проф. Штефан Требст. На почетокот на разговорот, проф.Требст ја објаснува својата поврзаност со Македонија, која настана горе-долу случајно: „Како западногермански стипендист за […]