Култура и историја

Активности на Македонците во Берлин – ретроспектива 1994

“Драмската група од Берлин ја реализира првата драмска претстава на македонски јазик, на современ текст, која наиде на солиден прием- Желба на актерите да настапат на театарски фестивал во Македонија“ Напис во весник “Нова Македонија” […]

Култура и историја

Активности на Македонците во Германија – ретроспектива 1992

Во повеќе градови на Германија: Духовнa и сеопшта афирмација Напис во весник “Нова Македонија”, 28.09.1992 Свечено прославен православниот празник Мала Богородица во сите храмови на МПЦ – Свеченостите во клубовите искористени за преземање конкретни чекори […]

Разно

Портрет: Првиот германски амбасадор за Македонија д-р Ханс-Лотар Штепан (1933-2011)

Ханс-Лотар Штепан е роден во Источна Прусија во 1933 година. Студирал индустриски инженеринг на Факултетот за културни и политички науки на Техничкиот универзитет во Дармштад, каде бил вработен како асистент за истражување на Институтот за […]

Култура и историја

Активности на Македонците во Берлин – ретроспектива 1996

Извадок од „Македонија“ – илустрирано списание на матицата на иселениците од Македонија Број 518 – Јуни 1996 г. Трпеза на љубовта – Активности на Македонците во Берлин Во Берлин, градот на германското обединување, се повеќе […]

Култура и историја

1903 г. : Cатиричен весник „Весели страници“ од Берлин за настаните во Македонија

Сатиричниот весник „Весели страници“ (Lustige Blätter) им го посветува насловот на ноемврискиот број во 1903 година на настаните во Македонија. Цртачот Франц Алберт Јутнер го критикува насилнотo однесување на Турците против македонското националноослободително движење co […]

Култура и историја

За учебникoт по македонски јазик нa Д-р Волф Ошлис

Пред 40 години, проф. Д-р Волф Ошлис беше еден од двајцата автори на првиот македонски учебник што се појави надвор од Југославија – првиот учебник по македонски јазик бeшe објавен во 1984 г., преобјавен во […]