Соопштенија

Работна средба меѓу Централниот совет на Македонците и Агенцијата за иселеништво

Раководството на Централниот Совет на Македонците на 29 декември 2021 година преку платфомата Zoom имаше средба со директорот на Агенцијата за иселеништво Слободан Близнаковски и раководителот на сектор за унапредување и одржување на врските со […]

Разно

Амбасадата на Република Македонија во Берлин ќе биде затворена поради претстојните празници на 6 и 7 јануари 2022

Амбасадата на Република Македонија во Берлин љубезно информира дека ќе биде затворена на 6 и 7 јануари 2022 година (четврток и петок) по повод претстојните Божиќни празници. Во итни случаи, Амбасадата на Република Македонија во […]

Соопштенија

Македонскиот клуб Илинден од Хановер-Лацен се сретна со Амбасадорот Рамадан Назифи во Берлин

На 28 декември 2021 година, Централниот совет на Македонците ја организираше средбата помеѓу Амбасадорот Рамадан Назифи и Македонскиот клуб Илинден од Хановер-Лацен, претставен од претседателот на Управниот одбор, Живко Лазаров, во македонската амбасада во Берлин. […]

Соопштенија

За прв пат со гласот на Македонците се избира Државниот советодавен совет за интеграција и миграција

Комесарот за интеграција и миграција на Берлинскиот Сенат го додаде Централниот совет на Македонците на јавната листа на 21 декември 2021 година, откако ги исполнивме сите законски услови. Со вклучувањето во списокот, Централниот совет на […]

Разно

Македонија не се смета повеќе за ризична област во Германија почнувајќи од 19 декември 2021г.

Роберт Кох Институтот во петокот попладне ја ажурираше својата листа на ризични области со ограничувања за влез во Германија и ја стави Македонија на т.н безбедна листа, односно Македонија не се смета повеќе за ризична […]

Соопштенија

Управниот одбор на Централниот совет на Македонците во Германија оствари средба со Македонскиот амбасадор, Рамадан Назифи во Берлин

На 4 декември 2021 година во просториите на македонската амбасада претседателот Роберт Кленкоски и заменик претседателот Горан Николоски се сретнаа со македонскиот амбасадор г-дин Рамадан Назифи. „Имавме пријатна средба со амбасадорот. Откако г-дин Назифи се […]

Проекти

Повик за доставување предлог проекти

Почитувани членови, со нетрпение ги очекуваме вашите пријави, без оглед дали проектот е мал или голем! Проектите се доставуваат до одборот во писмена форма: Конкретно претставување на целите Финансирање / трошоци Специфицирање на временска рамка […]

Култура и историја

Активности на Македонците во Берлин – ретроспектива 1994/1995 година

Cеминарот „Македонија – вчера, денес и утре“ Поповод тригодишнината од одржувањето на референдумот во Македонија, кога граѓаните се изјаснија за самостојна, независна и суверена Република Македонија, на 9 септември 1994 година во Берлин, беше одржан […]

Култура и историја

Повик за мир на Балканот – Берлин, 1928 г.

„За мир на Балканот“ – Повик на германски и австриски интелектуалци, потпишан меѓу другото и од Едуард Бернштајн, Берлин, ноември 1928 година За мир на Балканот Потпишаните сметаат дека е нивна должност да го привлечат […]

Култура и историја

Германскиот канцелар Грoф Бернхард фон Билов и македонското прашање во септември 1903 година

Германскиот канцелар Грoф Бернхард фон Билов (1849-1929) посоветуваше за македонското прашање во Виена За време на неговата посета на Виена на 18/19-ти септември, за време на кој тој беше придружуван од Кајзер (цар) Вилхелм Втори, […]