Соопштенија

Средба на Централниот совет на Македонците во Германија со пратеникот Адис Ахметовиќ

На 24. март 2022 година, претседателот Роберт Кленкоски и потпретседателот Горан Николоски преку платформата Zoom се сретнаа со народниот пратеник, г-дин Адис Ахметовиќ. Пратеникот Ахметовиќ ја поздравувал иницијативата на Централниот совет и го поддржува овој […]

Можности за финансирање

Финансирање на проекти од 5.001 до 23.000 евра за уметнички едукативни проекти

До 4 мај 2022 година проектите за уметничко образование имаат можност да поднесуваат апликации за финансирање – во износ од 5.001 до 23.000 евра за период до 12 месеци. Поддржани се проекти во кои берлинските […]

Литература и уметност

Поетската книга “Блаже Конески – Под белиот варовник на дните”, 1986 г.- Превод и поговор од Матијас Брониш

Со овa cтихозбирка, уреден од германскиот писател и преведувач за македонски јазик, Матијас Брониш, делото на македонскиот писател и филолог Блаже Конески за првпат беше претставено на германски јазик во 1986 година. Брониш го опишува […]