Соопштенија

Централниот совет на Македонците во Германија го осудува парламентарното мнозинство

Берлин, 28 февруари 2024 – Централниот совет на Македонците во Германија најостро ја осудува денешната одлука на македонското Собрание да го отфрли предлогот на ВМРО-ДПМНЕ за продолжување на важноста на пасошите со името „Република Македонија“. […]

Соопштенија

Средба на Роберт Кленкоски и адвокатот Тони Менкиноски

Председателот на Централниот совет на Македонците во Германија, Роберт Кленкоски, се сретна на 26.02.2024 година во Скопје со Тони Менкиноски, реномиран правен адвокат. На овој состанок се разговараше за одземањето на основни права, што сега […]

Соопштенија

Средба на Роберт Кленкоски со Александар Николовски

Централниот совет на Македонците во Германија се залага за признавање на македонските документи Скопје, 26 февруари 2024 – Централниот совет на Македонците во Германија, под руководство на својот претседател Роберт Кленкоски, денеска направи значаен чекор […]

Соопштенија

Средба помеѓу Роберт Кленкоски и министерот за внатрешни работи Панче Тошковски

На 26. фебруари 2024 година се одржа важна средба помеѓу Роберт Кленкоски, претседателот на Централниот совет на Македонците во Германија, и министерот за внатрешни работи на Македонија, Панче Тошковски, во Министерството за внатрешни работи во […]

Соопштенија

Средба на Роберт Кленкоски со Проф. Д-р Христијан Мицкоски

На 24 февруари 2024 година, по завршувањето на тродневниот настан, организиран од Политичкиот аналитички центар на ВМРО-ДПМНЕ “Љубиша Георгиевски” и Фондацијата Конрад Аденауер, се одржа значајна средба. На овој настан се сретнаа претседателот на Централниот […]

Соопштенија

Централниот совет на Македонците во Германија го поздрави новиот амбасадор и повика на брзо решавање на пасошките предизвици

Берлин, 22. февруари 2024 – На еден срдечен состанок со новоакредитираниот амбасадор Илбер Села, председателот на Централниот совет на Македонците во Германија, Роберт Кленкоски, денес ја искористи можноста да му честита за неговата акредитација и […]

Соопштенија

Повик за помош до германската амбасада во Скопје

Централниот совет на Македонците во Германија ја контактираше германската амбасада во Скопје поради кризата во врска со издавање на пасоши. Многу македонски граѓани имаат проблеми да добијат важечки пасоши, што резултира со значителни ограничувања на […]

Соопштенија

Централниот Совет на Македонците бара итни мерки за враќање на човековите права

Берлин, 17 февруари 2024 – Одборот на Централниот Совет на Македонците во Германија на вонреден состанок едногласно одлучи да побара итно враќање на човековите права за македонските граѓани и да покрене правна постапка. Од 13 […]

Соопштенија

Централниот Совет на Македонците во Германија бара хитни мерки

Берлин, 15 февруари 2024 г. – Македонската заедница во Германија се соочува со сериозни предизвици поврзани со долги чекања и проблеми при закажување на термини за пасош во македонската амбасада, како и во конзулатот во […]