Култура и историја

5 мај – Денот на македонскиот јазик

Денот на македонскиот јазик е усвоен како своевиден празничен ден во 2019 година, во чест на 5 мај 1945 година, кога Народната влада на Народна Република Македонија ја усвоила азбуката на македонскиот јазик како официјално […]

Култура и историја

За патувањето на посмртните останки на македонскиот револуционер Гоце Делчев од Софија до Скопје во октомври 1946 г.

Единаесетти октомври Македонија веќе речиси осум децении го слави како Ден на народноослободителното востание на македонскиот народ, но тој датум не треба да се заборава и по нешто друго – од 11 Октомври 1946 година […]

Култура и историја

Cредба меѓу Централниот совет на Македонците и Евелин Краузе и Улф Вајгел

На 20 февруари 2022 година претседателот Роберт Кленкоски и заменик претседателот Горан Николоски одржаa онлајн средба со г-ѓа д-р Ингрид-Евелинe Краузе, претседателка на здружението „ЛАГ Танц Берлин“. Покрај оваа задача, таа и нејзиниот сопруг Улф […]

Култура и историја

Активности на Македонците во Берлин – ретроспектива 1994/1995 година

Cеминарот „Македонија – вчера, денес и утре“ Поповод тригодишнината од одржувањето на референдумот во Македонија, кога граѓаните се изјаснија за самостојна, независна и суверена Република Македонија, на 9 септември 1994 година во Берлин, беше одржан […]

Култура и историја

Повик за мир на Балканот – Берлин, 1928 г.

„За мир на Балканот“ – Повик на германски и австриски интелектуалци, потпишан меѓу другото и од Едуард Бернштајн, Берлин, ноември 1928 година За мир на Балканот Потпишаните сметаат дека е нивна должност да го привлечат […]

Култура и историја

Германскиот канцелар Грoф Бернхард фон Билов и македонското прашање во септември 1903 година

Германскиот канцелар Грoф Бернхард фон Билов (1849-1929) посоветуваше за македонското прашање во Виена За време на неговата посета на Виена на 18/19-ти септември, за време на кој тој беше придружуван од Кајзер (цар) Вилхелм Втори, […]

Култура и историја

Активности на Македонците во Берлин – ретроспектива 1994

“Драмската група од Берлин ја реализира првата драмска претстава на македонски јазик, на современ текст, која наиде на солиден прием- Желба на актерите да настапат на театарски фестивал во Македонија“ Напис во весник “Нова Македонија” […]

Култура и историја

Активности на Македонците во Германија – ретроспектива 1992

Во повеќе градови на Германија: Духовнa и сеопшта афирмација Напис во весник “Нова Македонија”, 28.09.1992 Свечено прославен православниот празник Мала Богородица во сите храмови на МПЦ – Свеченостите во клубовите искористени за преземање конкретни чекори […]

Култура и историја

Активности на Македонците во Берлин – ретроспектива 1996

Извадок од „Македонија“ – илустрирано списание на матицата на иселениците од Македонија Број 518 – Јуни 1996 г. Трпеза на љубовта – Активности на Македонците во Берлин Во Берлин, градот на германското обединување, се повеќе […]

Култура и историја

1903 г. : Cатиричен весник „Весели страници“ од Берлин за настаните во Македонија

Сатиричниот весник „Весели страници“ (Lustige Blätter) им го посветува насловот на ноемврискиот број во 1903 година на настаните во Македонија. Цртачот Франц Алберт Јутнер го критикува насилнотo однесување на Турците против македонското националноослободително движење co […]