Разно

Македонскотo друштво “Илинден”-Тирана ќе учествува на Конгресот на ФУЕН 2022 во Берлин

Претседателот на македонското друштво “Илинден”-Тирана Никола Ѓурѓај ќе учествува на Конгресот на Федералната унија на европски националности (ФУЕН) што ќе се одржи во Берлин од 29 септември до 2 октомври 2022 година. Со околу 200 […]

Разно

Централниот cовет на Македонците во Германија на сите Македонци им го честита Eвропскиот ден на јазиците

Централниот совет на Македонците во Германија по повод одбележувањето на 26-ти септември, Европскиот ден на јазиците, упати честитка до сите Македонци со порака да го зачуваат македонскиот како мајчин јазик, бидејќи, како што посочува, тоа […]

Календар на активности и настани

Симон Трпчески ќе одржува концерти во Келн, Билефелд и Ерланген во март 2023 година

Успешниот македонски пијанист Симон Трпчески се враќа во Германија на радост на сите љубители на класичната музика. Концертите со Симон Трпчески ќе се одржат на 10-ти и 11-ти март 2023 година во Филхармонијата во Келн […]

Разно

Во Берлин почина македонскиот амбасадор Рамадан Назифи

Во име на Централниот совет на Македонците во Германија, сакаме да изразиме длабоко сочувство до роднините, пријателите и колегите во амбасадата и Министерството за надворешни работи на македонскиот амбасадор во Берлин, Рамадан Назифи. Со голема […]

Разно

На македонскиот народ му се одземени правото на националност и правото на национален идентитет!

Шанса за Македонија е, преку претседавањето со ОБСЕ од почетокот на идната година, да може јасно да порача дека повеќе нема простор за непочитување на меѓународното право по ниту една основа, а секој што го […]