Разно

МАКЕДОНИСИМО – концерт на Симон Трпчески и пријателите на 3 август 2023 година во Мајнц

„Македонисимо“ концерт на Симон Трпчески и пријателите во Мајнц, покраина Рајнска област-Пфалц Македонскиот пијанист Симон Трпчески, родум од Скопје, веќе беше прославен од меѓународната публика на големи концерти со познати оркестри. Заедно со своите пријатели, […]

Култура и историја

Скопје одбележува 60 години од катастрофалниот земјотрес

Скопје денеска со повеќе активности и манифестации одбележува 60 години од катастрофалниот земјотрес во 1963 година, кога животот го загубија 1 070 лица, а 3 000 беа повредени. На 26 јули 1963 година во пет […]

Соопштенија

Роберт Кленкоски и министерката Луција Путрих ја засилуваат соработката за интеграцијата на Македонија во ЕУ

Датум: 20 јули 2023 година Денеска се одржа значаен онлајн разговор помеѓу Роберт Кленкоски, претседател на Централниот совет на Македонците во Германија, и министерката Луција Путрих, полномошничката на земјата Хесен при Бундестагот за федерални и […]