Разно

Симпозиум за Меѓународниот ден против расизмот во Црвеното градско собрание во Берлин

Канцеларијата на Берлинскиот Сенат и Берлинскиот државен центар за граѓанско образование поканија по повод Меѓународниот ден против расизмот на 21 март 2023 година на настанот „Перспективна критика на расизмот – Берлинското урбано општество заедно против […]

Разно

Интервју со Валентина Переска од Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот на Република Македонија

На интернационалната туристичка берза (ИТБ) 2023 во Берлин нашиот член на Управниот одбор, Роберт Пирковски се сретна со г-ѓа Валентина Переска од Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот на Република Македонија. Р.П.: Голем поздрав […]

Соопштенија

Македонците застапени и во Советодавниот Oдбор во Берлинскиот округ Штеглиц- Целендорф

На 1 март 2023 година, беше конституиран новиот oкружен Cоветодавен oдбор за учество и интеграција за изборниот период 2022-2026 година. Основата за неговата работа е особено став 19 од законот за потпомагање за учество во […]

Култура и историја

“Ревизијата е второ име за фалсификување на историјата”

од Јасминка Павловска, „Нова Македонија“ (Ед. бр. 25770) – 10.03.2023 Историографијата бележи несоборливи докази за депортирањето на македонските Евреи Ноќта меѓу 10 и 11 март 1943 година е критичната временска отсечка, означена како трагичен настан […]

Култура и историја

По повод 80 години од депортацијата на македонските Евреи во логорот Треблинка

Во Битола, Штип и Скопје од 9 до 12 март ќе се одбележуваат 80 години од 11 Март – Денот на депортацијата на 7144 македонски Евреи во логорот на смртта Треблинка. 11 Март побудува длабоки […]

Разно

Македонецот Киро Стоилов почина на само 56 години

Длабоко сме шокирани и тажни од смртта на Киро Стоилов, кој со децении е примерен застапник на македонската заедница во областа Штутгарт. Изразуваме искрено сочувство до семејството на Киро Стоилов. И посакуваме сила и поддршка […]

Соопштенија

Честитка по повод 8-ми Март, Меѓународниот ден на жената

Во името на Централниот совет на Македонците во Германија, претседателот Роберт Кленкоски им го честита 8ми Март – Меѓународниот ден на жената на сите жени, со желба и натаму безусловно да се залагаат за остварување […]