Соопштенија

Македонците застапени и во Советодавниот Oдбор во Берлин

На 31 мај 2022 година, беше конституиран новиот oкружен Cоветодавен oдбор за учество и интеграција за изборниот период 2021-2026 година. Основата за неговата работа е особено став 19 од законот за потпомагање за учество во […]

Култура и историја

Романот “Пиреј” од Петре М. Андреевски

Ремек-дело на Петре М. Андреевски преведено од македонски на германски јазик од Бенџамин Лангер Cо неговиот роман “Пиреј” напишан во 1980 година, Петре М. Андреевски (1934–2006), македонски поет, романописец, раскажувач и драмски автор, ja опишува […]

Соопштенија

Средба со германскиот пратеник Кнут Абрахам

На 24. јуни 2022 година, претседателот Роберт Кленкоски и заменик претседателот Горан Николоски преку платформата Зоом се сретнаа со Кнут Абрахам, пратеник во германскиот Бундестаг и редовен член на Комисијата за надворешни работи и на […]

Литература и уметност

Романот „Осмото светско чудо“ на Јордан Плевнеш

Романот напишан во 2006 година од македонскиот писател и драматург Јордан Плевнеш, превод од македонски на германски јазик од Вил Фирт Синопсис: Кон крајот на 1989 година, непосредно по падот на Берлинскиот ѕид. Александар Симсар, […]

Соопштенија

Средба со Иванка Сучиќ, здружение “Култура на Југоисточна Европа”

Претседателот Роберт Кленкоски и заменик претседателот Горан Николоски преку платфомата Zoom остварија средба со Иванка Сучиќ, управителка на здружението “Култура на Југоисточна Европа” во Берлин. Г-ѓа Сучиќ го претстави здружението и неговите активности. Темите на […]

Култура и историја

Cтихозбиркатa “Песна на лозите – Блаже Конески” на германски јазик од Манфред Јенихен

Стихозбирката “Песна на лозите – Блаже Конески” (Lied der Weinstöcke – Blaže Koneski – Gedichte) од 1988 г. во издание на “Белата серија – меѓународна поезија – 1967-1988 година” на издавачката куќа “народ и светот” […]

Соопштенија

Средба со Иљо Скангалов – редовен член на Советот за интеграција во Дизелдорф

Претседателот Роберт Кленкоски и заменик претседателот Горан Николоски преку платфомата Zoom остварија средба со Иљо Скангалов, редовен член на Советот за интеграција во Дизелдорф Г-д Скангалов беше реизбран како редовен член на изборите за новиот […]

Култура и историја

Македонскиот јазик и германската македонистика

Трудот на проф. д-р Максим Каранфиловски е дел од антологијата со наслов “Македонија – карактеристики и перспективи” (Makedonien – Prägungen und Perspektiven), издавано во 2005 г. од проф. д-р. Габриела Шуберт, cлависткa и балканолог на […]

Соопштенија

Роберт Кленкоски – Првиот Македонец во Комисијата за Учество и Интеграција во Берлин

Првиот Македонец избран во Комисијата за Учество и Интеграција на Штеглиц-Зелендорф во Берлин (2022-2026) Со изборот на новиот Совет на општината Штеглиц-Зелендорф во Берлин, новоформирана е Комисијата за Учество и Интеграција на Окружното Собрание Штеглиц-Зелендорф. […]

Соопштенија

Средба со Даниел Илиев – градоначалник на германскиот град Херинген

Претседателот Роберт Кленкоски и заменик претседателот Горан Николоски преку платфомата Zoom оствариja средба со Даниел Илиев, градоначалник на град Херинген во покраина Хесе. Г-д Илиев поздрави иницијативата на Централниот совет на Македонците за воспоставување контакт […]