Соопштенија

Средба со Павле Маџиров – редовен член на Советот за интеграција во Дизелдорф

Претседателот Роберт Кленкоски и заменик претседателот Горан Николоски преку платфомата Zoom оствариja средба со Павле Маџиров, редовен член на Советот за интеграција во Дизелдорф и член на Советот на главниот град на покраината Северна Рајна-Вестфалија […]

Економија и политика

Канцеларот Шолц го крши меѓународното право?

Ако се согласува со бугарските барања, Олаф Шолц флагрантно го прекршува меѓународното право, пишува македонскиот дневен весник „Нова Македонија“ во изданието од 14 јуни 2022 година. “Германски канцелар и неуспешен ЕУ-алхемичар” Автор: Сашо Таневски, Фото: […]

Разно

Интервју со Љенче Николовски – прва македонска претставничка во Советот на странци во Висбаден

На изборите на странци во градот Висбаден, кои се одржаа на 14-ти mарт 2021 г., Љенче Николовски, кандидатка за меѓукултурнaта женска листа, се пласирашe во официјалниот состав на Советот и ги застапува правата и интересите […]

Разно

Даниел Илиев по втор пат избран за градоначалник на град Херинген во покраина Хесе

Даниел Илиев, Македонец по потекло, од 1 јули го започнува својот втор шестгодишен мандат како градоначалник на германскиот град Херинген. На 25.05.2022 Илиев положил заклетва за втор мандат, откако на 6 март освои 85.4% од […]