Разно

Македонскотo друштво “Илинден”-Тирана ќе учествува на Конгресот на ФУЕН 2022 во Берлин

Претседателот на македонското друштво “Илинден”-Тирана Никола Ѓурѓај ќе учествува на Конгресот на Федералната унија на европски националности (ФУЕН) што ќе се одржи во Берлин од 29 септември до 2 октомври 2022 година. Со околу 200 […]

Разно

Централниот cовет на Македонците во Германија на сите Македонци им го честита Eвропскиот ден на јазиците

Централниот совет на Македонците во Германија по повод одбележувањето на 26-ти септември, Европскиот ден на јазиците, упати честитка до сите Македонци со порака да го зачуваат македонскиот како мајчин јазик, бидејќи, како што посочува, тоа […]

Календар на активности и настани

Симон Трпчески ќе одржува концерти во Келн, Билефелд и Ерланген во март 2023 година

Успешниот македонски пијанист Симон Трпчески се враќа во Германија на радост на сите љубители на класичната музика. Концертите со Симон Трпчески ќе се одржат на 10-ти и 11-ти март 2023 година во Филхармонијата во Келн […]

Разно

Во Берлин почина македонскиот амбасадор Рамадан Назифи

Во име на Централниот совет на Македонците во Германија, сакаме да изразиме длабоко сочувство до роднините, пријателите и колегите во амбасадата и Министерството за надворешни работи на македонскиот амбасадор во Берлин, Рамадан Назифи. Со голема […]

Разно

На македонскиот народ му се одземени правото на националност и правото на национален идентитет!

Шанса за Македонија е, преку претседавањето со ОБСЕ од почетокот на идната година, да може јасно да порача дека повеќе нема простор за непочитување на меѓународното право по ниту една основа, а секој што го […]

Култура и историја

За романот “Црно семе” од Ташко Георгиевски

Преведено на германски јазик од Ханс-Јоахим Грим со забелешка од Алфред Антковиак – издателство Ауфбау-Верлаг Берлин и Вајмар (ГДР), 1974 година, прво издание Македонскиот писател Ташко Георгиевски (1935-2012) го напиша романот Црно семе во 1966 […]

Соопштенија

Средба со Горан Брониш

Претседателот Роберт Кленкоски и заменик претседателот Горан Николоски преку платформата Зоом се сретнаа со адвокатот Горан Брониш. Македонецот по избор, како што самиот се опишува, студирал политички науки, руски, исламски студии и право на Рајнише […]

Култура и историја

За oдбивноста на Македонците спрема Бугарите покажува извештај на германската разузнавачка служба од 1943 година

Поранешниот новинар, политолог, историчар и автор, д-р Митко Јованов, кој живее во Штутгарт, Германија пообјаснува односите помеѓу Македонците и Бугарите, преку извештај на германската војска односно нејзината разузнавачка служба од 1943 година. Јованов напоменува дека […]

Соопштенија

Средба со Јулија Фугел, Одделение за Западен Балкан при Сојузното Министерство за надворешни работи

Претседателот Роберт Кленкоски и заменик претседателот Горан Николоски преку платформата Зоом се сретнаа со Јулија Фугел, референтка за Западен Балкан при Министерство за надворешни работи на Сојузна Република Германија. Темите на разговор беа германската надворешна […]

Соопштенија

Македонците застапени и во Советодавниот Oдбор во Берлин

На 31 мај 2022 година, беше конституиран новиот oкружен Cоветодавен oдбор за учество и интеграција за изборниот период 2021-2026 година. Основата за неговата работа е особено став 19 од законот за потпомагање за учество во […]