Култура и историја

Средба со проф. д-р Нада Бошковска

Горан Николоски, заменик-претседател на Централниот совет на Македонците во Германија  се сретна со проф. д-р Нада Бошковска, редовен професор по источноевропска историја на Катедрата за историја на Универзитетот во Цирих и претседател на Експертскиот совет […]

Соопштенија

Честит Илинден – симбол за македонската борба за слобода и темел на државноста

Почитувани Македонци и Македонки во Република Македонија и насекаде во светот, од име на Централниот Совет на Македонците во Германија  најсрдечно Ви го честитаме Денот на Републиката, втори август и двата историски Илиндена, 120 години […]

Соопштенија

Роберт Кленкоски и министерката Луција Путрих ја засилуваат соработката за интеграцијата на Македонија во ЕУ

Датум: 20 јули 2023 година Денеска се одржа значаен онлајн разговор помеѓу Роберт Кленкоски, претседател на Централниот совет на Македонците во Германија, и министерката Луција Путрих, полномошничката на земјата Хесен при Бундестагот за федерални и […]

Соопштенија

Жалба на Централниот Совет на Македонците до германскиот Бундестаг

Почитувана претседателка на Бундестагот, почитувани пратеници на Бундестагот, Со голем интерес ги следевме дебатите на 15-ти јуни 2023 година во Бундестагот и сакаме да ја изразиме нашата благодарност за активната поддршка на Владата на Сојузна […]

Соопштенија

Централниот совет на Македонците во Германија потпиша Меморандум за соработка со Македонското друштво “Илинден“-Тирана

Берлин, Германија, 29.05.2023 година Централниот совет на Македонците во Германија преставувано од претседателот г-дин Роберт Кленкоски, потпишаа Меморандум за соработка со Македонското друштво “Илинден“-Тирана од Република Албанија преставувано од претседателот г-дин Никола Ѓурѓај, со цел […]

Култура и историја

Одбележување на “Ден на Св. Методиј” 2023 г. во Елванген

Градот Елванген во германскатa сојузна покраина Баден-Виртемберг по 53-ти пат го слави Денот на Свети Методиј Градоначалникот на Елванген, г-ин Михаел Дамбахер, го одбележа Денот на Свети Методиј, кој заедно со неговиот брат Свети Кирил […]

Разно

Симпозиум за Меѓународниот ден против расизмот во Црвеното градско собрание во Берлин

Канцеларијата на Берлинскиот Сенат и Берлинскиот државен центар за граѓанско образование поканија по повод Меѓународниот ден против расизмот на 21 март 2023 година на настанот „Перспективна критика на расизмот – Берлинското урбано општество заедно против […]

Соопштенија

Македонците застапени и во Советодавниот Oдбор во Берлинскиот округ Штеглиц- Целендорф

На 1 март 2023 година, беше конституиран новиот oкружен Cоветодавен oдбор за учество и интеграција за изборниот период 2022-2026 година. Основата за неговата работа е особено став 19 од законот за потпомагање за учество во […]

Соопштенија

Честитка по повод 8-ми Март, Меѓународниот ден на жената

Во името на Централниот совет на Македонците во Германија, претседателот Роберт Кленкоски им го честита 8ми Март – Меѓународниот ден на жената на сите жени, со желба и натаму безусловно да се залагаат за остварување […]

Соопштенија

Меѓународен ден на мајчиниот јазик – 21 февруари

Денес светот го одбележува Меѓународниот ден на мајчиниот јазик – 21 февруари, воспоставен и прогласен од Обединетите Нации и УНЕСКО на 30-тата сесија на Генералната конференција во 1999 година. Во 2000 година Меѓународниот ден на […]