Календар на активности и настани

Next Time: Македонски бенд со прв концерт во Германија

Next Time е македонски бенд, составен од близнаци, браќата Мартин и Стефан Филиповски. Бендот бил формиран во 2008 година и брзо стекна популарност во Македонија и други делови од Балканот. Тие се познати по своите […]

Календар на активности и настани

Симон Трпчески со концерт на класична мусика на 6-ти октомври во Мајнц

Со Симон Трпчески започнува новата сезона од популарниот концертен серијал “SWR2 INTERNATIONALE PIANISTEN” Симон Трпчески родум Македонец комбинира моќна виртуозност и експресивен израз на сцената со добра нотка на харизма. Како страстен амбасадор на културното […]

Календар на активности и настани

Рецитал со Ема Николовска на 7 декември во Салонот за пијано Кристофори во Берлин

Покрај работата во оперското студио на Државната опера во Берлин, Ема Николовска своето тело и душа го посветува и на рецитирањето песни. Во среда, 7 декември 2022 година, Ема Николовска ќе гостува во Салонот за […]

Календар на активности и настани

Симон Трпчески со натамошни концерти во Долна Саксонија на 19 и 20 јануари 2023 г.

На неговата македонска почва тој е прославена ѕвезда, во останатиот дел од Европа името Симон Трпчески е порелеваннто меѓу негувателите на класична музика. Пијанистот роден во Скопје во 1979 година, e сега дел од светската […]

Календар на активности и настани

Уметничка изложба во Ахен со дела од Балов, Паскали и Теодосиевски (19.11. – 18.12.2022)

Групна изложба „ПРИЈАТЕЛИ НА ПЕТЕРБУРШКОТО ЗДРУЖЕНИЕ и вкусна руска салата“ од 19.11. до 18.12.2022 година во Ателје 21 во Ахен Ќе се прикажуваат, меѓу другото, дела од германско-македонските уметници Јован Балов (+), Ирена Паскали и […]

Календар на активности и настани

Групна изложба со дела од уметницата Ирена Паскали

Групна изложба “„Erd(reich)- rich(Soil) – Unser aller Mutterboden“ во галеријата ART FACTORY FLOX во град Киршау, во сојузната покраина Саксонија, стипендирано од Уметничка иницијатива “Im Friese” Времетраење на изложбата: oд 11.09 до 20.11 2022 год. […]

Календар на активности и настани

Настапи со мецо-сопранистката Ема Николовска во Берлинската државна опера од октомври 2022 година

Претстојни термини со Ема Николовска во “Staatsoper Unter den Linden” во Берлин: LA PICCOLA CUBANA (Малата Кубанка), музика: Ханс Вернер Хенце Премиера на 27.10., други термини: 29.10., 31.10., 02.11., 04.11. und 06.11.2022 DER ROSENKAVALIER (Кавалер […]

Календар на активности и настани

Групна изложба на уметникот ICE el MACEDON во Atelier 21 во Ахен (24.09. – 22.10.2022)

Во својата мала студиска галерија, македонско-германскиот уметник Ице Теодосиевски алиас ICE el MACEDON редовно прикажува дела од уметници од целиот свет. Неговите последни изложби „патниците“, „две гледишта“ и „Руска салата“ уживаа голем интерес кај јавноста […]

Календар на активности и настани

Симон Трпчески ќе одржува концерти во Келн, Билефелд и Ерланген во март 2023 година

Успешниот македонски пијанист Симон Трпчески се враќа во Германија на радост на сите љубители на класичната музика. Концертите со Симон Трпчески ќе се одржат на 10-ти и 11-ти март 2023 година во Филхармонијата во Келн […]