Cредба меѓу Централниот совет на Македонците и Евелин Краузе и Улф Вајгел

На 20 февруари 2022 година претседателот Роберт Кленкоски и заменик претседателот Горан Николоски одржаa онлајн средба со г-ѓа д-р Ингрид-Евелинe Краузе, претседателка на здружението „ЛАГ Танц Берлин“. Покрај оваа задача, таа и нејзиниот сопруг Улф Вајгел повеќе од 40 години ја водат група „Faux Pas“ зa Балкански народни ора во Берлин. ЛАГ Танц Берлин организира и спроведува семинари по танцување за танцови раководители во Берлин и околината. Програмата вклучува курсеви за народни игри од повеќе земји, од Балканот, од Западна Европа, Англија, Скандинавија и Германија како и од САД.

Во групата „Faux Pas“ главно се играат ора од Македонија, Хрватска, Романија, Србија, Бугарија и Грција. Улф и Евелинe не се ниту вернички, ниту партиски врзани. Групата е отворена за заинтересирани луѓе од сите возрасти кои размислуваат на ист начин.

Учеството до неодамна беше бесплатно, но сега групата треба да плати за просторијата.

Забавата за танцување ги придружува Улф и Евелинe уште од нивните школски години – тие ја разбираат нивната посветеност на културата на другите луѓе како „придонес на човечкото разбирање“. Во долгогодишни набљудувањa, тие открија дека во интеркултурните и меѓугенерациските танцови групи, танцувањето има интегративен ефект и помага да се спречи насилството и исто така ги претвора учесниците во културни посредници.

„Од почетокот отсекогаш сме биле мултинационална група во која е важен транскултурниот пристап за заедничка работа. Со други зборови, учиме едни од други, ги почитуваме постојните граници на балканските земји и немаме место за националистичките ревносни“, ни вели Евелинe.

„Секој може да дојде кај нас. Почетниците се фаќаат за рака за да можат за кратко време да танцуваат во групата…. но и бидете трпеливи со себе. Потребно е малку време пред да можете да танцувате напред. Многу едноставни танци не се објаснуваат, може да се имитираат“, додава Улф.

Танчерската група „Faux Pas“ се состанува во понеделник од 19:00 до 21:00 часот во Берлин-Шарлотенбург, локацијата може да се побара на нивната веб-страница: www.tanzkreis-fauxpas.de

„Во моментов се подготвуваме за настапот на „Tanz in den Mai“ на 1 мај во паркот „Брицep Гaртeн“. Сепак, во понеделник играме повеќе од програмата за изведба. Новите танцувачи можат да се испробаат во вториот ред и не мора да се плашат да не изнервираат некого, дури и во круг“, додава Евелинe.

Евелинe и Улф имаат стекнато етнолошко знаење за балканскиот регион во врска со нивното хоби. Тоа е доживотно проучување на музика, танц и носија. Улф научи како да изработи и да игра Тапан. Тој има положено бројни „испитувања“ од значајни корепетитори со летечки бои. Македонскиот народен играорец и инструменталист Пеце Атанасовски беше негов учител по оро и тапан. Неодамна Улф и Евелинe учествуваа во документарен филм за Пеце Атанасовски во Скопје.

Пред 13 години заедно ја обликувале изложбата на фотографии „Три спомени“ во Скопје. Во проектот беа вклучени претставници на мировнатa организација „Aktion Sühnezeichen“ (Акцијата помирување) и фото-клубот на Електротехничкиот факултет на Универзитетот во Скопје (во тоа време раководено од проф. Цветан Гавровски). Улф и Евелинe ја спроведоа идејата за прикажување на оваа изложба на фотографии во Германија со помош на танцовата група во Берлин.

Пред околу 10 години Евелинe создаде нов тип на настани со членовите на танцовата група: „Два часа за Македонија“. Во рамките на настанот, говорниците, Германци и Македонци, ја претставија земјата од своја професионална гледна точка.

Им благодариме на Евелинe и Улф за разговорoт и посакуваме на групата многу успех и среќа!