Разно

Важно за македонските граѓани во Германија: Пасоши и патниот лист

Важни информации за моменталните мерки на македонските власти: Македонските граѓани во Германија во моментов можат бесплатно да добијат потврда за враќање во Македонија, позната и како „Патен лист“, од македонската амбасада, ако не поседуваат валиден […]

Разно

Основање на Македонски културен центар “Македонско сонце” во Дизелдорф

На 14 ноември 2023 година, во Дизелдорф, Македонскиот културен центар “Македонско сонце” беше основан од група ентузијасти кои имаа цел да ја промовираат и негуваат македонската култура и традиција во Германија. Основањето на центарот имаше […]

Календар на активности и настани

Симон Трпчески со концерт на класична мусика на 6-ти октомври во Мајнц

Со Симон Трпчески започнува новата сезона од популарниот концертен серијал “SWR2 INTERNATIONALE PIANISTEN” Симон Трпчески родум Македонец комбинира моќна виртуозност и експресивен израз на сцената со добра нотка на харизма. Како страстен амбасадор на културното […]

Разно

Централниот cовет на Македонците во Германија на сите Македонци им го честита Eвропскиот ден на јазиците

Централниот совет на Македонците во Германија по повод одбележувањето на 26-ти септември, Европскиот ден на јазиците, упати честитка до сите Македонци со порака да го зачуваат македонскиот како мајчин јазик, бидејќи, како што посочува, тоа […]

Култура и историја

Македонија го слави Денот на Републиката – Илинден

Денот на Републиката е голем државен празник на Република Македонија. Се прославува на 2 август, кој е исто така и голем верски празник — Илинден, во чест на пророкот Св. Илија — според јулијанскиот календар. […]

Разно

МАКЕДОНИСИМО – концерт на Симон Трпчески и пријателите на 3 август 2023 година во Мајнц

„Македонисимо“ концерт на Симон Трпчески и пријателите во Мајнц, покраина Рајнска област-Пфалц Македонскиот пијанист Симон Трпчески, родум од Скопје, веќе беше прославен од меѓународната публика на големи концерти со познати оркестри. Заедно со своите пријатели, […]

Разно

Важни информации за законскиот рок за замена на важечките патни документи

Амбасадата во Берлин информира дека законскиот рок за замена на важечките патни документи со старото уставно име на Македонија истекува на 12-ти февруари 2024 година. Согласно промените на Законот за патни документи, важечките патни документи […]

Економија и политика

„Витаминка“ меѓу водечките компании во кондиторската индустрија на саемот ИСМ во Келн, Германија

Прилепската компанија „Витаминка“ својот асортиман го претстави на саемот ИСМ Келн, Германија, што е еден од најголемите и најважни настани за кондиторски производи и закуски. За најголемиот македонски производител во прехранбената индустрија, присуството во Келн […]

Разно

Симпозиум за Меѓународниот ден против расизмот во Црвеното градско собрание во Берлин

Канцеларијата на Берлинскиот Сенат и Берлинскиот државен центар за граѓанско образование поканија по повод Меѓународниот ден против расизмот на 21 март 2023 година на настанот „Перспективна критика на расизмот – Берлинското урбано општество заедно против […]

Разно

Интервју со Валентина Переска од Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот на Република Македонија

На интернационалната туристичка берза (ИТБ) 2023 во Берлин нашиот член на Управниот одбор, Роберт Пирковски се сретна со г-ѓа Валентина Переска од Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот на Република Македонија. Р.П.: Голем поздрав […]