Култура и историја

“Ревизијата е второ име за фалсификување на историјата”

од Јасминка Павловска, „Нова Македонија“ (Ед. бр. 25770) – 10.03.2023 Историографијата бележи несоборливи докази за депортирањето на македонските Евреи Ноќта меѓу 10 и 11 март 1943 година е критичната временска отсечка, означена како трагичен настан […]

Култура и историја

По повод 80 години од депортацијата на македонските Евреи во логорот Треблинка

Во Битола, Штип и Скопје од 9 до 12 март ќе се одбележуваат 80 години од 11 Март – Денот на депортацијата на 7144 македонски Евреи во логорот на смртта Треблинка. 11 Март побудува длабоки […]

Култура и историја

Германија им оддаде почит на жртвите на нацизмот

Комеморација на холокаустот во Бундестагот Германскиот канцелар Олаф Шолц потсети на историската одговорност на Германија за убиството на милиони Евреи во нацистичката ера, за време на комеморациите за жртвите во неговата земја. „Страдањето на 6 […]

Култура и историја

40 години од побратимувањето на градовите Нирнберг и Скопје

Нирнберг има едно од најинтензивните градски партнерства со македонскиот главен град Скопје – и слична судбина од 20 век: стариот град на Нирнберг бил повеќе од 90 отсто уништен во Втората светска војна, додека пак […]

Култура и историја

За проектот “Архиви на невидливите – Жените во печатот од Вардарска Македонија помеѓу двете светски војни”

Центарот за истражување на национализам и култура (ЦИНИК) успешно го реализира проектот „Архиви на невидливите: Жените во печатот на територијата на Вардарска Македонија помеѓу двете светски војни‟, кон крајот на 2021 година. Целта на овој […]

Календар на активности и настани

Уметничка изложба во Ахен со дела од Балов, Паскали и Теодосиевски (19.11. – 18.12.2022)

Групна изложба „ПРИЈАТЕЛИ НА ПЕТЕРБУРШКОТО ЗДРУЖЕНИЕ и вкусна руска салата“ од 19.11. до 18.12.2022 година во Ателје 21 во Ахен Ќе се прикажуваат, меѓу другото, дела од германско-македонските уметници Јован Балов (+), Ирена Паскали и […]

Култура и историја

9-ти ноември: „Ден на судбината“ во германската историја

Веројатно ниту еден друг датум во германската историја на 20 век не предизвика емоции и предизвика контроверзни дискусии како 9-ти ноември. Падот на Берлинскиот ѕид во 1989 година, Кристална ноќ/ Ноќта на скршеното стакло во […]

Култура и историја

55 години од збратимувањето на градовите Дрезден и Скопје

На 6 ноември 1967 година во Дрезден е потпишан договорот за збратимување на градот со град Скопје. Со тоа македонскиот главен град стана четвртиот збратимен град со Дрезден, по Санкт Петербург, Ковентри и Бреслау. Повеќе […]

Култура и историја

“Бели мугри” преведено на германски од Волфганг Ешкер

„Weiße Dämmerungen” (Бели Мугри) е името на малиот том стихозбирка, преведен од страна на германскиот славист Волфганг Ешкер. Книгата е објавена во германските книжарници во јануари 2020 година и ги содржи делата на Кочо Рацин […]

Култура и историја

За романот “Црно семе” од Ташко Георгиевски

Преведено на германски јазик од Ханс-Јоахим Грим со забелешка од Алфред Антковиак – издателство Ауфбау-Верлаг Берлин и Вајмар (ГДР), 1974 година, прво издание Македонскиот писател Ташко Георгиевски (1935-2012) го напиша романот Црно семе во 1966 […]