Средба со Томас Хакер, пратеник во Бундестагот

Заменик-претседателот Горан Николоски и членот на Советодавниот одбор Симона Лупу се сретнаа со пратеникот во Бундестагот, г-дин Томас Хакер, преку видео конференција.

Пратеникот Хакер го информираше одборот за моменталниот статус на преговорите за членство во ЕУ со Македонија.

Во разговорот, Николоски истакна дека Република Македонија има кандидатски статус за ЕУ ​​од 2005 година. Сепак, почетокот на официјалните пристапни преговори првично беше блокиран од Грција, а неодамна од соседната земја и членка на ЕУ, Бугарија: Додека таа сака концесија од Македонија по прашања за идентитетот, историјата и јазикот, Грција го бараше името Македонија и конечно и успеа да го смене името на државата.

За време на повикот, пратеникот Хакер рече дека македонската влада направила големи напори да го реши осакатувачкиот спор за името со Грција, се помирила со соседите и продолжила со внатрешните реформи. Спорот за името што го наметнуваше Грција беше неразбирлив за г. Хакер: „Човек мора да гледа напред, да го остави минатото зад себе и заедно да се гледа кон иднината, да се залага за меѓународно разбирање, за мир и просперитет“. Николоски го потсети г-дин Хакер дека токму тоа го сака Македонија и сите нејзини граѓани: „Единствениот проблем е што одредени соседни земји не сакаат да ја препознаат реалноста, како што е македонскиот идентитет и јазик. Одредени кругови во соседните држави на Македонија подлегнуваат на старите соништа за големи држави и се осврнуваат на историјата и идентитетот на другите народи, исто така за да го одвлечат вниманието од внатрешно-политичките проблеми, го злоупотребуваат правото на вето како земја-членка на ЕУ наместо да бидат пример во регионот и да продолжат да го водат регионот на демократски и економски план напред. ЕУ тоа од старт не требаше да го дозволи“, рече Николоски.

Г-дин Хакер говореше за промена на изборниот процес за надворешнополитички одлуки, на пример, во преговорите за пристап кон ЕУ. Со укинувањето на правото на вето во ЕУ, треба да се создаде поголема ефикасност и да се овозможат мнозински одлуки во Советот на ЕУ: „Идејата доаѓа со секоја реформска дискусија, со секоја подготовка за промена на договорот. Сè уште е така. Секој кому му е доста од блокадите на поединечни земји-членки или кој би сакал ЕУ да одлучува побрзо, бара укинување на ветото во Советот на ЕУ и премин кон одлуките со квалификувано мнозинство.

Николоски ја поздрави оваа иницијатива, но во случајот со напорите на Македонија за пристапување во ЕУ, ова доаѓа предоцна. Во иднина, барем подоцнежните кандидати може да имаат корист од тоа.

Пристапниот процес на Македонија долго време беше блокиран. Дури по билатералниот договор во спорот за спроведувањето на договорот за пријателство меѓу Бугарија и Македонија, Советот можеше да одлучи за рамката за преговори со ЕУ и за придружните заклучоци на Советот за пристапните преговори на 18 јули 2022 година. Така, првата пристапна конференција со Република Македонија конечно можеше да се одржи на 19 јули 2022 година.

Комисијата на ЕУ сега го започнува таканаречениот скрининг. За таа цел, таа детално го испитува, заедно со земјата кандидат, нивото на подготовка на земјата за усвојување на правото на ЕУ, односно целото важечко право на ЕУ. По завршувањето на проекциите, Комисијата на ЕУ ќе поднесе извештај до земјите-членки, врз основа на кој потоа Советот едногласно ќе одлучи за отворање на првите преговарачки кластери, во кои ќе се работи на поединечни предметни области. Пред да се отворат првите преговарачки кластери, мора да се направи уставен амандман, со кој таканареченото „бугарско малцинство“ ќе биде вклучено во македонскиот устав (на пописот од 2001 година само 1.444 се изјасниле како Бугари).

Николоски посочи дека со прифаќањето на компромисот, предлог на францускиот претседател Макрон и поддржан од канцеларот Шолц, Бугарија дополнително ќе го блокира напредокот на пристапните преговори. За македонската влада не постои гаранција дека доколку се промени уставот, Бугарија нема да поставува дополнителни барања, па дури и да ги блокира понатамошните преговори во тековниот пристапен процес: „Билатералните прашања како што е толкувањето на историјата не се услов за пристапните преговори. Тоа не е во согласност со европските и демократските принципи. Честопати, правото на етничките Македонци на самоопределување, универзално право, не се почитува, а подеднакво директно, отворено и агресивно се оспорува суверенитетот на еден народ и територијалниот интегритет на една држава – и тоа од земја членка на ЕУ, нагласи Николоски.

Во 2019 г. Хакер се изјасни за почеток на пристапни преговори со Република Македонија во ЕУ. Како претседател на Комитетот за Европа, тој го поддржува процесот на пристапување на Западен Балкан, и вели: „Интеграцијата на Западен Балкан е придобивка за луѓето, безбедноста, владеењето на правото и просперитетот во регионот и во ЕУ и суштински конструктивен блок за комплетирање на европското единство“.

Апликациите на Македонија и Албанија ќе бидат заеднички решавани од страна на Комисијата на ЕУ. Дури сега по 17 години, може да започне процесот на пристапни преговори со Европската Унија.

Одборот му се заблагодарува на г-дин Хакер за средбата.

Томас Хакер беше член на баварскиот покраински парламент од 2008 до 2013 година, каде што беше претседател на пратеничката група на ФДП. Тој е пратеник во германскиот Бундестаг од 2017 година. Се кандидираше за ФДП во изборната единица Бајројт и влезе во Бундестагот преку државната листа на ФДП Баварија. Член е на Комисијата за прашања на Европската унија и претседавач на Комисијата за култура и медиуми, како и портпарол на групата за медиумска политика. Покрај тоа, тој е член на одборот на непартиската парламентарна група Европа-Унија-Германија, која се залага за федерална Европа и процесот на европско обединување, заменик-претседател е на парламентарната група „Југоисточна Европа“ (Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Косово , Албанија и Македонија) на германскиот Бундестаг и потпретседател на Друштвото на Југоисточна Европа (SOG).