МАКЕДОНИСИМО – концерт на Симон Трпчески и пријателите на 3 август 2023 година во Мајнц

„Македонисимо“ концерт на Симон Трпчески и пријателите во Мајнц, покраина Рајнска област-Пфалц

Македонскиот пијанист Симон Трпчески, родум од Скопје, веќе беше прославен од меѓународната публика на големи концерти со познати оркестри. Заедно со своите пријатели, тој сега ѝ дава слобода на љубовта кон звуците на својата македонска татковина – поточно: радоста на она што познатите музичари го прават од нив под наслов „Македонисимо“! Самите класично обучени виртуози, петте сега ја носат својата позната мешавина програма на сцената на салата Фурст фон Бизмарк во поранешната визба за пенливо вино Купферберг.

Програма:

„Concerto Makedonissimo“  – Транскрипции на македонска традиционална музика од Панде Шахов во соработка со Симон Трпчески, фасцинантни звучни впечатоци помеѓу новата класична, салонска музика, џезот и балканските звуци

Датум: четврток, 3-ти August 2023 г.

Почеток: 19:30 часот

Локација: Fürst-von-Bismarck Saal, Sektkellerei Kupferberg, 55116 Mainz

Организатор: Mainzer Musiksommer

Настапуваат:

СИМОН ТРПЧЕСКИ – пијано

АЛЕКСАНДАР КРАПОВСКИ – виолина

АЛЕКСАНДАР СОМОВ – виолончело

ХИДАН МАМУДОВ – кларинет, саксофон, кавал

ВЛАТКО НУШЕВ – удиралки

Концертот подоцна ќе се емитува во програмата за култура на Südwestrundfunk SWR2.

Со својот музички проект „Македонисимо“ се посветува и на музиката и културата на родната земја. Со „Македонисимо“, што значи „мошне македонски“, пијанистот Симон Трпчески заминува од вообичаените патеки на Бетовен и Брамс за да ја прослави музиката на својата татковина. Трпчески ги води слушателите на радосна турнеја низ неверојатните ритми и прогонувачките мелодии на македонската народна музичка традиција, каде што беспрекорно се вткаени рифови и хармонии под влијание на џезот. Инспириран од страста на Трпчески за народните традиции на неговата родна Македонија, македонскиот композитор Панде Шахов (роден 1973 г.) создаде циклус од 6 плетенки. Во овие нови аранжмани, Шахов го спојува сопствениот звучен пејзаж, под влијание на импресионистичкиот однос кон резонанца и џез-хармонија, со традиционалната музика на Македонија. Овој проект ја имаше својата светска премиера во мај 2017 година на фестивалот во германскиот град Лудвигсбург и последователно ја воодушеви публиката во Велика Британија (Лондон, Ливерпул, Бирмингем), Словенија (Љубљана), Франција (Лил), Полска (Варшава, Шчечин, Гдањск, Катовице), Холандија (Амстердам), Србија (Белград) и Јужна Кореја (Јеонгсеон, Вонџу, Чунчеон).

MAKEDONISSIMO (МАКЕДОНИСИМО) – Симон Трпчески и пријателите

Со поддршка на КултурОп, водечката организација за уметност и култура во Македонија, и Министерството за култура на Република Македонија, Трпчески исто се грижи за развој на таленти на младите македонски уметници. Роден во Македонија во 1979 година, Трпчески студирал кај Борис Романов и дипломирал 2002 г. и магистрирал 2004 г. на Факултетот за музичка уметност при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје. Тој беше уметник на новата генерација на БиБиСи и беше почестен со наградата за млад уметник на Кралското филхармонско друштво во 2003 година. Cвоjoт прв јавен настап во Германија го имал во април 2005 г. со симфонискиот оркестар Берлин (Deutsches Symphonie-Orchester Berlin) со Концертот за пијано на Равел во Г-дур.

Албумот „Variations” (Варијации) на Симон Трпчески, снимен во Берлин во 2022 година, неодамна беше прогласен за „Албум на месецот“ од еден од најреномираните музички списанија во Германија – ФОНО ФОРУМ.

Албумот „Variations” (Варијации) на Симон Трпчески