9-ти ноември: „Ден на судбината“ во германската историја

Веројатно ниту еден друг датум во германската историја на 20 век не предизвика емоции и предизвика контроверзни дискусии како 9-ти ноември. Падот на Берлинскиот ѕид во 1989 година, Кристална ноќ/ Ноќта на скршеното стакло во 1938 година, пучот на Хитлер во 1923 година, Ноемвриската револуција во 1918 година и неуспехот на Мартовската револуција во 1848 година: судбоносниот ден “9-ти ноември” ги симболизира надежите на Германците, но и патот до злосторствата на „Третиот Рајх“.

9 ноември 1989 година

Среќен датум за Германците. На денешен ден падна Берлинскиот ѕид, а една година подоцна Германија беше повторно обединета. Падот на Ѕидот го означува крајот на комунистичките диктатури во Германија и Европа.

9 ноември 1938 година

Синагогата во Хановер во пламен
Foto: HAZ-Hauschild-Archiv, Historisches Museum Hannover

Овој ден е едно од најтемните поглавја во германската историја. Еврејските продавници и синагоги горат на таканаречената „Кристална ноќ“, во ноќта на погромот. Овој акт на масивно прогонување на Евреите асоцира на антисемитизмот во Германија и на промената кон еден развој што завршува со убиства на европските Евреи.

9 ноември 1923 година

Фелдерн-Хале во Минхен, вклучувајќи го и Одеонплац по судирот, 9 ноември 1923 година.
Foto: Deutsches Bundesarchiv. Bild 119-1426 / CC-BY-SA 3.0.

Хитлеровиот пуч пропаѓа во Минхен, чија цел е „националната револуција“, односно отстранување на баварската влада и владата на Рајхот (Вајмарска Република).

9 ноември 1918 година

Демонстрации на 9-ти ноември во Берлин, ул. “Унтер ден Линден”, во близина на Хумболтов универзитет. Foto: Deutsches Bundesarchiv. Bild 183-18594-0045 / CC-BY-SA 3.0.

На 9 ноември 1918 година, Филип Шајдеман ја прогласил првата германска република. Ноемвриската револуција од 1918 година го доведе германскиот Рајх од уставна монархија во парламентарно-демократска република.

9 ноември 1848 година

Мартовска револуција 1848 година во Берлин.
(© Public Domain)

Таканаречената мартовска револуција пропаѓа. Роберт Блум, модерниот, популарен водач на умерената политичка левица во парламентот на Паулскирхе во Франкфурт, стана симболична фигура за пресвртот на револуцијата помеѓу империјално-кралските трупи од есента 1848 до пролетта 1849 година. По задушувањето на востанието, Блум бил погубен на 9 ноември 1848 година.

Извор: Државен центар за граѓанско образование на сојузната покраина Баден-Виртемберг

www.lpb-bw.de