Што велат претседателските кандидати?

Прес-извештај: Прашања до претседателските кандидати и ограничувања во патувањето за македонските граѓани

Централниот совет на Македонците во Германија ги испрати прашањата до кандидатите за претседателство на Македонија, со цел да ги дознае нивните ставови по важни политички теми. Преку писмо до кандидатите, се поставени прашања за засилување на македонскиот идентитет, интеграција на македонската дијаспора, економски развој и борба против корупцијата.

Овие прашања имаат за цел да им помогнат на гласачите подобро да ги разберат позициите и плановите на кандидатите и да донесат информирана одлука на претстојните избори. Одговорите на кандидатите ќе бидат објавени на веб-сајтот на Централниот совет на Македонците во Германија за да бидат достапни за македонската заедница и германската јавност.

Освен политичките прашања, во писмото се спомнуваат и актуелните ограничувања во патувањето за македонските граѓани. Поради проблеми при издавањето на нови пасоши, македонските државјани се спречени да ја напуштат земјата. Централниот совет на Македонците ги повикува Владата и Парламентот да преземат итни мерки за привремено олеснување на овие патни ограничувања и да им се овозможи на македонските граѓани да ги остварат своите основни права.

Централниот совет на Македонците во Германија ја нагласува важноста од отворена и транспарентна дебата во пресрет на претседателските избори и се надева дека одговорите на кандидатите ќе им помогнат на гласачите да донесат информирани одлуки.

За повеќе информации и новости поврзани со оваа тема, можете да ги посетите веб-сајтот на Централниот совет на Македонците во Германија.