Средба со Јосип Јуратовиќ, пратеник во Бундестагот

Одборот на Централниот совет на Македонците во Германија преку видеоконференција имаше средба со пратеникот во Бундестагот, г-дин. Јосип Јуратовиќ.

Заменик претседателот Горан Николоски го запозна г-дин. Јуратовиќ со Централниот совет и ги претстави неговите цели и намери. Николоски понатаму се изјасни дека земјите од Западен Балкан сè уште очекуваат да можат да влезат во ЕУ, особено Македонија, чиј статус кандидат за ЕУ ​​постои од 2005 година, чиј пат до ЕУ е попречен со блокирачките ставови од земјите членки на ЕУ Грција и Бугарија. Дури и кога се најде решение за таканаречениот спор за името со грчката влада во 2019 година, повторно беа поставени нерационални барања од македонската држава, овој пат од бугарска страна, која го стави целиот берлински процес и кредибилитетот на Европската унија во прашање.

Јуратовиќ водеше кампања за прием на Македонија во НАТО: „Земјата одамна докажа дека е сигурен партнер во НАТО.“ Она што е особено важно за Јуратовиќ во однос на проширувањето на ЕУ на целиот Западен Балкан: „Во одреден момент Брисел ќе мора да даде јасни најави дека е подготвен да ги интегрира овие држави во ЕУ и всушност да го спроведе ветувањето дадено во Солун. Од моја гледна точка, актуелната политичка ситуација во Македонија се должи и на тоа што земјата очекува перспектива за ЕУ ​​уште од 2008 година, е подготвена за тоа, а целата работа беше блокирана од Грција порано, и сега од Бугарија. Према тоа, треба сериозно да се размисли дали ЕУ може воопшто да си го дозволи тоа. Тоа уште еднаш ќе биде сигнал дека ЕУ не ги исполнува своите ветувања и постојано поставува нови критериуми за отворање на пристапни преговори. Ова води кон целосна неизвесност во целиот регион и, пред сè, кон обесхрабрување на населението, воопшто некогаш да стане дел од Европската Унија“.

Јуратовиќ, исто така, нагласи дека македонската влада мора да настапни посамоуверено во преговорите и да продолжи со неопходните реформи во областа на владеењето на правото, борбата против корупцијата и зајакнувањето на судството.

Пратеникот Јуратовиќ го гледа проширувањето на ЕУ во правец на Западен Балкан како чекор кон поголема стабилност и мир во југоисточна Европа, и со тоа како целокупна придобивка за целиот континент.

Одборот му се заблагодарува на г-дин Јуратовиќ за оваа прва и исклучително важна средба.

Јосип Јуратовиќ е пратеник во германскиот Бундестаг од 2005 година. Тој се кандидираше за СПД во изборната единица Хајлброн и влезе во Бундестагот преку државната листа на Баден-Виртемберг. За пратеничката група на СПД тој е одговорен за регионите на Југоисточна Европа. Тој е и член на делегацијата на Бундестагот во Парламентарното собрание на Советот на Европа. По федералните избори во 2021 година, тој беше испратен од пратеничката група на СПД како полноправен член во Комисијата за европски прашања.Тој е и претседател на парламентарната група „Југоисточна Европа“ (Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Косово, Албанија и Македонија) во германскиот Бундестаг .

Од 2014 до 2018 година тој беше службеник за интеграција на пратеничката група на СПД и моментално е потпретседател на Друштвото на Југоисточна Европа (SOG). Г-дин Јосип Јуратовиќ е роден во Копривница, Хрватска, во 1959 година и се преселил во Германија во 1974 година. За време на војните во поранешна Југославија во 1990-тите, тој ја основа организацијата „Нови Мост – Ноје Бруке“ во рамките на синдикатот ИГ Метал, во која поранешните Југословени кои живеат во Германија се здружија за да бараат мирни начини за излез од конфликтот.