Средба со Руперт Штуве, член на Германскиот Бундестаг

Членот на Управниот одбор Горан Николоски преку видео конференција се состана со пратеникот во Бундестагот г-дин Руперт Штуве.

Пратеникот Штуве ја поздравува иницијативата на Централниот совет и го поддржува првиот контакт за стапување во размена.

Теми на разговор, меѓу другото се предлог-законот за реформа на државјанството, натурализација и интеграција на мигрантите и признавањето на странски професионални квалификации.

Пратеникот Штуве истакна дека реформата за државјанство веќе била наведена во коалицискиот договор меѓу СПД, Зелените и ФДП. Се планира измените да стапат на сила летово 2023 година. Меѓу другото, предлог законот предвидува и двојно државјанство.

Г-дин Штуве се согласи со г-дин Николоски дека либерализацијата на законот за државјанство во Германија е одамна задоцнета.

На темата натурализација и интеграција, двајцата се согласија дека изгледите за брза натурализација ги мотивираат мигрантите да стекнат јазични и специјализирани знаења за професионалниот живот и на тој начин ја забрзуваат интеграцијата во општеството.

Извршниот одбор му се заблагодарува на г-дин Штуве за средбата и му посакува понатамошен успех.

Руперт Штуве влезе во 20-тиот германски Бундестаг преку берлинската државна листа на СПД на сојузните избори во 2021 година. Тој е волонтер во СПД од 1999 година и е окружен претседател на СПД во Штеглиц-Зелендорф од 2014 година. Г-дин Штуве е член на Комитетот за проценка на образованието, истражувањето и технологијата и Комитетот за петиции. Згора на тоа, тој е и заменик член на комисијата за буџет и комисијата за транспорт.