Симпозиум за Меѓународниот ден против расизмот во Црвеното градско собрание во Берлин

Канцеларијата на Берлинскиот Сенат и Берлинскиот државен центар за граѓанско образование поканија по повод Меѓународниот ден против расизмот на 21 март 2023 година на настанот „Перспективна критика на расизмот – Берлинското урбано општество заедно против структурниот расизам“ во Црвеното градско собрание. На овој настан во име на Централниот совет на Македонците во Германија учествуваше заменик-претседателот Горан Николоски. Настанот има за цел да помогне да се подигне свеста за опсегот на структурниот расизам и се одржа во контекст на Неделите на антирасизмот од 20 март до 2 април 2023 година.

Со поздравни зборови, конференцијата ја отвори владејачката градоначалничка на Берлин, Франциска Гифи. Последователните технички импулси ги обезбеди проф. д-р Мануела Бојаџиев (Xумболдт Универзитет Берлин) и Ферда Атаман (Независен федерален комесар за антидискриминација). По воведните импулсни предавања, се одржаа работилници на кои граѓанското општество и државната перспективата поврзано треба да направат меѓусебна размена и каде треба да се оствари стручноста на учесниците. Работилницата беше заокружена со завршен подиум. Тука дискутираа за понатамошни перспективи д-р Сунџу Чои (Нови германски креатори на медиуми, Коориентација), д-р Сејран Бостанџи (Германски центар за истражување за интеграција и миграција (DeZiM) и Ана-Марија Трашнеа (државен секретар за волонтерство и промоција на демократијата).

Проф. д-р Мануела Бојаџиев и Ферда Атаман одговараат на прашања од публиката

Симпозиумот го привлече вниманието околу тоа како расизмот се вгнездува во секојдневниот живот и структури, како го препознаваме и како се бориме против него. Ова исто така отвора перспективи за вклучување во толерантен, солидарен и космополитски град. Без разлика дали е човек засегнат или не, расизмот е прашање што ги засега сите.

Овогодинешните меѓународни недели на антирасизмот го имаат мотото „Вклучи се“. Со години, различни проминентни луѓе на граѓанското општество ја покажуваат својата незаменлива посветеност за мирен соживот во Берлин.

Многу од активностите за неделите против расизмот се одвиваат локално, во Берлинските населби и области. Со конференцијата во Црвеното градско собрание, оваа заложба треба да се истакне на видно место, при што фокусот да биде свртен кон различни полиња на дејствување на владата.

Акција на советодавниот одбор за учество Фридрихсхајн-Кројцберг против расизмот