Рецитал со Ема Николовска на 7 декември во Салонот за пијано Кристофори во Берлин

Покрај работата во оперското студио на Државната опера во Берлин, Ема Николовска своето тело и душа го посветува и на рецитирањето песни. Во среда, 7 декември 2022 година, Ема Николовска ќе гостува во Салонот за пијано Кристофори во Берлин со својот прв рецитал.

Во среда, 14 декември 2022 година, Николовска ќе гостува со уште еден рецитал во малата сала на Елбфилхармонијата Хамбург. Таму младиот мецосопран блесна на фестивалот „Песна на Америка: Прослава на црнечката музика“ во 2021 година и можеше да се долови во ораториумот на Шуман „Рајот и Пери“ во големата сала во февруари 2022 година, покрај големите имиња како Ана Прохаска. и Флоријан Бош.

Македонско-канадскиот мецосопран Ема Николовска од есента 2020 година е член на Меѓународното оперско студио при Берлинската државна опера „Унтер ден Линден“. Таму ја отпеа, меѓу другото, и главната улога во Хансел и Гретел на Хампердинк и Арапската ноќ на Кристијан Јост, како и во Волшебната флејта на Моцарт, Хиполит и Ариси од Рамо, Џенифа од Јаначек и Риголето на Верди. Покрај тоа, во нејзиниот опус има и бројни рецитали на песни, на пример во Салонот за пијано Кристофори во Берлин или на фестивалот на песната Хиршбергер. Во октомври/ноември 2022 година, таа можеше да се доживее во ЛА ПИКОЛА КУБАНА на Ханс Вернер Хенце.

Николовска пораснала во Торонто, каде студирала пеење и виолина кај Хелга Такер. Магистрира вокално пеење на Факултетот за музика и драма Гилдхал во Лондон. Во 2019 година, таа ја освои првата награда на Меѓународниот пеачки натпревар во Хертогенбош, наградата за песна на Фериер Лавдеј (награди на Кејтлин Фериер), а исто така беше добитник на наградата за меѓународни аудиции на млади класични уметници. Таа е уметник на новата генерација на БиБиСи од 2019 година.

Во нејзината програма „Побожности“, таа комбинира песни од доста различни епохи, кои се занимаваат со односот меѓу човекот и природата и современиот свет. Станува збор за годишните времиња, смртта и повторното раѓање и љубовта – теми кои пејачката сака да ги расветли во „побожна, но никако нерационална“ атмосфера.

Програма

Арон Копланд

Дванаесет поеми на Емили Дикинсон (избор)

Франц Шуберт

Есен Д 945

Разрешување Д 807

Сергеј Прокофјев

Пет песни без зборови оп.35 (избор)

Франц Шуберт

Преображение Д 59

Несреќниот Д 713

Ноќ и соништа Д 827

Оливие Месијаен

Вокализирана студија

Франц Шуберт

Розата Д 745

Мајката Земја Д 788

Наре Сол

Аперцептивни алгоритми

…како и избрани песни од Пријаулкс Рение, Емили Дулитл, Џорџ Крамб и Хелоиз Вернер

Други претстојни настапи на Ема Николовска во Државната опера во Берлин:

Државниот оперски хор на Берлин со мецосопранот Ема Николовска се среќава со Ансамблот Луврските глазбеници на 10 декември 2022 година

Ансамблот Луврските глазбеници како гостин во Државната опера „Унтер ден Линден“

Сабота, 10 декември 2022 година, време: 19.30 ч.

Програма:

Вилхелм Фридеман Бах АДАГИО И ФУГА ДЕ МОЛ

Волфганг Амадеус Моцарт РЕКВИЕМ ДЕ МОЛ К 626 / АВЕ ВЕРУМ КОРПУС ДЕ ДУР K 618

Улоги:

Музички смер Марк Минковски

Корепетитивен хор Мартин Рајт

Сопранистка Регина Конч

Мецосопран Ема Николовска

Тенор Магнус Дитрих

Бас Фридрих Хамел

Foto: © Cédric Le Dantec / Agence Supernova