Политички промени во Македонија: Честитки за новата влада!

Централниот Совет на Македонците во Германија честита на новоформираната влада на Македонија и искрено и пожелува успех во нејзината работа.

Под водство на новиот премиер-министер, Христијан Мицкоски, кој објави брзи економски резултати и решителна борба против криминалот, се гледа со надеж во иднината. Мицкоски истакна дека сите членови на владата треба да ја застапуваат македонската јавност и да се борат безкомпромисно против секаква злоупотреба и криминал.

Новата влада претстави целосен план за засилување на економијата и подобрување на животните услови за сите граѓани. Посебно радосно се изразува за најавените мерки за поддршка на младежта и борбата против однесувањето на млади таленти од земјата. Централниот Совет на Македонците во Германија го споделува визијата на премиер-министерот Мицкоски дека Македонија треба понатаму да биде земја за сите свои граѓани, без разлики меѓу различни општествени групи.

Новата влада ги вклучува следниве министри:

Министрите на ВМРО-ДПМНЕ:

 • Владо Мисајловски, министер за одбрана
 • Тимчо Муцунски, министер за надворешни работи и трговија
 • Панче Тошковски, министер за внатрешни работи
 • Александар Николовски, министер за транспорт – вицепремиер
 • Иван Стоилковиќ, министер за односи меѓу заедниците – вицепремиер
 • Гордана Димитриеска Кочовска, министер за финансии
 • Сања Божиновска, министер за енергетика
 • Цветан Трипуновски, министер за земјоделство
 • Весна Јаневска, министер за образование и наука
 • Златко Перински, министер за локална самоуправа
 • Зоран Љутков, министер за култура и туризам
 • Стефан Андоновски, министер за дигитална трансформација
 • Борко Ристовски, министер за спорт
 • Љупчо Димовски, вицепремиер за политички систем
 • Шабан Салиу, министер без ресор за спроведување на декадата на Ромите

Министрите на коалицијата „Влен“:

 • Изет Меџити, прв вицепремиер и министер за екологија
 • Арбен Таравари, министер за здравство
 • Бесар Дурмиши, министер за социјална политика, демографија и млади
 • Фатмир Лимани, министер за економија и труд
 • Арбен Фетаи, вицепремиер за добро владеење
 • Орхан Муртезани, министер за евроинтеграции

Министрите на „ЗНАМ“:

 • Игор Филков, министер за правда
 • Горан Минчев, министер за администрација

Централниот Совет на Македонците во Германија изразува увереност дека новата влада под водство на премиер-министерот Мицкоски ќе успешно ги спроведе најавените реформи и ќе го води Македонија во нова ера на напредок и стабилност.