Отворена трибина на тема „Разновидност и учество во бизнисот и политиката“ со потпретседателката на Бундестагот Ајдан Озогуз и поранешната берлинска сенаторка Дилек Калајчи

Здружението на мигрантската економија (VMW) организираше отворена трибина на тема „Различноста и учеството во бизнисот и политиката“ во германскиот главен град Берлин, на која присуствуваа околу 50 гости во центарот за стручна обука BWK во областа Кројцберг. Од страна на Централниот совет на Македонците во Германија на овој настан присуствуваше и заменик-претседателот Горан Николоски.

Претседавачот на VMW, Нихат Соргеч, истакна во својот поздравен говор дека луѓето во Германија со историја на имиграција ќе сочинуваат триесет проценти од населението во недалечната иднина. Тој ја отвори дискусијата со прашањето дали овие луѓе со иселеничка биографија се застапени и во политиката, во здруженијата, во коморите и во стопанството според нивниот удел, и како изгледаат нивните предизвици и можности за кариера.

Гостин на трибината што ја модерираше поранешната берлинска сенаторка Дилек Калајчи (СПД) беше Ајдан Озогуз (СПД), потпретседателката на германскиот Бундестаг. Озогуз и Калајчи пренесоа доста лични искуства и увиди во нивните патеки кон кариерата.

На почетокот на своето излагање, Калајчи го привлече вниманието со правењето на паралела помеѓу Озогуз и нејзината сопствена животна приказна, како две жени имигранти кои влегоа во политиката. Озогуз, давајќи примери од нејзиниот личен живот, објасни дека тоа што е двојазично растена претставува предност. Посочувајќи на тоа дека постојат регионални разлики во однос на вработените со миграциско потекло во јавните институции во Германија, таа објасни дека полицијата во Хамбург, на пример, релативно рано ги отворила вратите за младите со миграциско потекло.

Потпретседателката на Бундестагот Озогуз истакна дека мигрантите треба да се охрабрат да се обучат себеси да се привлечни за работа во јавниот сектор. Таа дополнително објасни дека вработувањето мигранти во приватни компании ќе донесе и комерцијални придобивки.

Озогуз спомена дека Германија предоцна признала дека е имиграциска земја, давајќи примери од нејзиното семејство кое живее во Америка, каде што општеството ги прифаќа нејзините роднини како Американци. „Во Германија прво бевме странци“, вели таа, „потоа станавме мигранти. Дури и се израдувавме на тоа велејќи дека направивме чекор напред со миграциско потекло”. Сепак, како сте прифатени од општеството е исто толку важно како и вашиот однос кон вас самите. Озогуз и Калајчи подоцна одговараа на прашањата на учесниците. Гостите и учесниците беа согласни со фактот дека процентот на мигранти кои живеат во Германија не се рефлектира во јавниот сектор и дека има премалку вработени со миграциско потекло.

На крајот, повторно беше нагласено дека политиките за антидискриминација и еднаквост се битен дел од интеграциските и миграциските политики, кои што се обидуваат да ги спречат тие неповолности.

Заменик-претседателот на Централниот совет на Македонците во Германија, Горан Николоски со потпретседателката на германскиот Бундестаг, Ајдан Озогуз

Ајдан Озогуз, роденa на 31 мај 1967 година во Хамбург, е пратеник во германскиот Бундестаг од 2009 година. Од 2013 до 2018 година беше назначена за федерален владин комесар за миграција, бегалци и интеграција и е потпретседател на германскиот Бундестаг од 2021 година. Од 2011 до 2017 година таа беше еден од замениците федерални претседатели на СПД.

Дилек Калајчи, поранешна сенаторка од Берлин, со Горан Николоски, заменик-претседател на Централниот совет на Македонците во Германија

Дилек Калајчи, родена на 7 февруари 1967 година во Келкит, Турција, беше член на Претставничкиот дом на Конгресот во Берлин. Од 2004 до 2018 година, Калајчи беше окружна претседателка на СПД во Темпелхоф-Шонеберг. По изборот за управен градоначалник на Берлин во декември 2014 година, Калајчи беше назначена за градоначалник на Берлин, а со тоа и за заменик на владејачкиот градоначалник Михаел Милер. Калајчи служеше како сенатор за здравство, нега и рамноправност од 2016 до 2021 година. Таа во моментов е заменик-претседател на Здружението за мигрантската економија.

Foto: Hüseyin İşlek