Романот „Осмото светско чудо“ на Јордан Плевнеш

Романот напишан во 2006 година од македонскиот писател и драматург Јордан Плевнеш, превод од македонски на германски јазик од Вил Фирт

Синопсис: Кон крајот на 1989 година, непосредно по падот на Берлинскиот ѕид. Александар Симсар, потомок на долгата низа македонски мајстори за фасада, има сон. Откако преживеа пад од височина од повеќе од 50 метри на градилиште во Берлин, тој се враќа во својата татковина за да помогне во исполнувањето на својот сон со изградба на здание која има за цел да го помири човештвото со себе. Проектот добива добронамерна поддршка од највисоко ниво и проектот се спроведува: неговата „лулка на светот“ се гради на врвот на ридот со магичен поглед на Охридското и Преспанското Езеро. Но, неволја се заканува од неочекуван извор и на церемонијата на полнење на споменикот, конечно избива фатален скандал…

Осмото светско чудо е роман во традицијата на магичниот реализам кој ги спојува рамнините на реалноста и сонот. Тоа е почит на човечкиот оптимизам.” Георги Старделов

Јордан Плевнеш: Роден во 1953 година во Слоештица (Демирхисарско), југозападна Македонија, гимназија во Битола, а потоа студирал филологија на Универзитетот во Скопје и театарски студии на Сорбона. Долги години живее во Париз и беше амбасадор на Република Македонија во Франција во периодот од 2000 до 2005 година. Во 2007 година, Плевнеш основал приватен Универзитет за аудиовизуелни уметности (ЕСРА) со седиште во Скопје и Париз, на чие чело е како ректор. Во 2008 година тој беше награден со францускиот „Ordre des Arts et des Lettres“ за неговата разновидна културна работа. Во 2005 година е објавен неговиот прв роман Осмото светско чудо, кој досега е преведен на француски, хрватски, романски, руски и во 2019 година на англиски јазик.

За преведувачот

Вил Фирт: Долгогодишен преведувач од македонски на англиски и германски јазик, роден 1965 во Њукасл, Австралија, студирал германистика и славистика во Канбера, дообразование во Загреб и Москва, од 1991 година е хонорарен преведувач во Берлин.

www.willfirth.de

44 страници, 1-во издание 2015, Издавачка куќа: Leipziger Literaturverlag, ISBN: 978-3-86660-194-9