Повик за помош до германската амбасада во Скопје

Централниот совет на Македонците во Германија ја контактираше германската амбасада во Скопје поради кризата во врска со издавање на пасоши. Многу македонски граѓани имаат проблеми да добијат важечки пасоши, што резултира со значителни ограничувања на нивната мобилност и лична слобода. Владата на Македонија неодамна ги прогласи за неважечки важечките пасоши со отпечаток „Република Македонија“ од 12 февруари 2024 година. Ова доведе до капацитетни проблеми, бидејќи македонските амбасади во Сојузна Република Германија моментално дури и закажуваат термини за следниот октомври 2024 година.

Централниот совет на Македонците во Германија итно бара поддршка од германската амбасада во Скопје за овој проблем. Итноста на ова прашање е неспорна, особено во однос на луѓето со главен престој и соодветна дозвола за живеалиште на Сојузна Република Германија.

Се бара издавање привремени пасоши или алтернативни решенија за засегнатите граѓани од амбасадата на Германија кои итно треба да се вратат во Германија, а се спречени да го сторат тоа поради доцнење со издавањето пасоши во Македонија.

Исто така, беше замолена амбасадорката да се заложи и за продолженото признавање на важечките македонски пасоши со натписот „Република Македонија“, како и да посредува и кај македонската влада и кај граничните власти на Сојузната Република Германија.

Централниот совет на Македонците во Германија апелира до германската амбасада во Скопје навремено да се изјасни за оваа итна работа и да преземе мерки за помош на настраданите граѓани.

За подетални информации, ве молиме контактирајте го Централниот совет на Македонците во Германија.

Контакт:
Централниот Совет на Македонците во Германија
Прес-служба Телефон: (+49) 030/6098296-0
Е-пошта: info@zentralratdermakedonen.de