Групна изложба со дела од уметницата Ирена Паскали

Групна изложба “„Erd(reich)- rich(Soil) – Unser aller Mutterboden“ во галеријата ART FACTORY FLOX во град Киршау, во сојузната покраина Саксонија, стипендирано од Уметничка иницијатива “Im Friese”

Времетраење на изложбата: oд 11.09 до 20.11 2022 год. отворено во недела од 14:00 до 18:00 часот

Уметницата Ирена Паскали родум од Охрид живее и работи од 2004 година во Келн. Таа работи со различни медиуми: фотографија, видео, експериментален филм и цртежи. Нејзината работа се фокусира на луѓето, внатрешните превирања на културите и религиите, прашањата за идентитетот и отуѓеноста:
„Ги сфаќам моите дела како покана да размислуваме за нашите основни концепти во заедничкото живеење и би сакал да го поставам прашањето од кој материјал или елемент се состои светот како целина. Тоа е обид да се формулира нематеријален ентитет заедно со материјалниот и да се одрази комплексен поглед на реалноста“.

Ирена Паскали

Родена во Охрид 1969 година, студиралa на Академијата за ликовни уметности во Скопје, Bachelor of Fine Arts 2000 година, магистриралa во Келн на Академијата за медиумски уметности, Masters of fine Arts 2007 година, бројни самостојни и групни изложби, грантови и награди во Германија и во странство (Македонија, Австрија, САД, Србија, Бугарија, Англија, Франција)

Грантови и местa на живеење (избор):

2020 NRW (Северна Рајна-Вестфалија) стипендија 2020/2021 Аuf geht’s; 2008 Њујорк, САД, Центар за холографски уметности; 2007 Париз, Франција, Cité Internationale des Arts; 2001 Вајмар, Германија, учесник на седмата европска студиска програма ACC Gallery во Вајмар

Награди (избор)

2018 Nature Park Center Хабиxтсвалд Зиренберг, (Германија), “9th Moving Wind”, 2-ра награда; 2016 Скопје, награда Златен Остен, Биенале на цртеж Остен; 2009 Митвајда, (Германија), “Swan Lake Moving Image & Music Awards, 3th Price Beлgrad, (Србија), “Мал Формат”, Културни Центар Грочка, награда од жирито; 2006 Бремен, (Германија), Меѓународен универзитет „Uggacchanta“ во Бремен (Jacobs University); 3-та награда 2004 Анталија, (Турција), „Фестивал на краток филм во Анталија“ Награда за најдобар документарен филм Златен портокал во Анталија; 2002 Скопје, Гран при „6-то младинско биенале“, Музеј на современа уметност, Скопје

Работи во збирки (избор)

Нов музеј Скопје, Национална галерија на Македонија, Скопје

Самостојни изложби

во 2022 Ремшајд, 2021 Келн, 2020 Констанц, 2019 Санто Доминго, 2018 Клингенберг, 2017 Валс, (Холандија) и Дизелдорф, 2016 Бохум, Неврупин, 2013 Виена, 2012 Њујорк (САД), Стразбур (Франција), 2011 Бохум, 2010 Цетиње (Црна Гора), 2008 Виена, 2007 Нирнберг, Париз (Франција), 2006 Скопје (Македонија), 2004 Скопје (Македонија), 2003 Мостар (Босна и Херцеговина), 2002 Белград (Србија), 2000 Скопје (Македонија), 1998 Васа (Финска), 1995 Скопје (Македонија)

групни изложби
во Германија, Молдавија, Македонија, Словенија, Унгарија, Финска, Шведска, Швајцарија, Италија, Франција, Шпанија, Велика Британија, Србија, Романија, Ерменија, Турција, Иран, САД, Канада, Јапонија