Cредба меѓу Централниот Совет на Македонците и Меглен Андреевски

Соопштенија
Раководството на Централниот Совет на Македонците на 16 јануари 2022 година преку платфомата Zoom оствари средба со политиколог Меглен Андреевски. Беа разменети идеи за проекти од областа на уметноста и културата. Меглен Андреевски е внук [...]

Германскиот поет Матијас Брониш

Соопштенија
Раководството на Централниот Совет на Македонците на 15 јануари 2022 година преку платфомата Zoom оствари средба со германскиот поет Матиас Брониш. Г-дин Брониш ја понуди својата поддршка и соработка во областа на културата и литературата, [...]

Активности на Македонците во Берлин – ретроспектива 1994

Култура и историја
“Драмската група од Берлин ја реализира првата драмска претстава на македонски јазик, на современ текст, која наиде на солиден прием- Желба на актерите да настапат на театарски фестивал во Македонија“ Напис во весник “Нова Македонија” [...]

Активности на Македонците во Германија – ретроспектива 1992

Култура и историја
Во повеќе градови на Германија: Духовнa и сеопшта афирмација Напис во весник “Нова Македонија”, 28.09.1992 Свечено прославен православниот празник Мала Богородица во сите храмови на МПЦ – Свеченостите во клубовите искористени за преземање конкретни чекори [...]
Разно

Германија ја засилува кампањата за вакцинација во борбата против корона вирусот

Советот за интеграција во Дизелдорф направи видеа за вакцинацијата против корона на неколку јазици. Како претседател на Советот за интеграција во Дизелдорф, Гоце Пероски ја поддржа кампањата за вакцинација против корона вирусот на македонски јазик. […]

Соопштенија

Работна средба меѓу Централниот совет на Македонците и Агенцијата за иселеништво

Раководството на Централниот Совет на Македонците на 29 декември 2021 година преку платфомата Zoom имаше средба со директорот на Агенцијата за иселеништво Слободан Близнаковски и раководителот на сектор за унапредување и одржување на врските со […]

Разно

Амбасадата на Република Македонија во Берлин ќе биде затворена поради претстојните празници на 6 и 7 јануари 2022

Амбасадата на Република Македонија во Берлин љубезно информира дека ќе биде затворена на 6 и 7 јануари 2022 година (четврток и петок) по повод претстојните Божиќни празници. Во итни случаи, Амбасадата на Република Македонија во […]

Корисни врски

Агенција за иселеништво

 

Соопштенија

Работна средба меѓу Централниот совет на Македонците и Агенцијата за иселеништво

Раководството на Централниот Совет на Македонците на 29 декември 2021 година преку платфомата Zoom имаше средба со директорот на Агенцијата за иселеништво Слободан Близнаковски и раководителот на сектор за унапредување и одржување на врските со […]

Разно

Амбасадата на Република Македонија во Берлин ќе биде затворена поради претстојните празници на 6 и 7 јануари 2022

Амбасадата на Република Македонија во Берлин љубезно информира дека ќе биде затворена на 6 и 7 јануари 2022 година (четврток и петок) по повод претстојните Божиќни празници. Во итни случаи, Амбасадата на Република Македонија во […]

Соопштенија

Македонскиот клуб Илинден од Хановер-Лацен се сретна со Амбасадорот Рамадан Назифи во Берлин

На 28 декември 2021 година, Централниот совет на Македонците ја организираше средбата помеѓу Амбасадорот Рамадан Назифи и Македонскиот клуб Илинден од Хановер-Лацен, претставен од претседателот на Управниот одбор, Живко Лазаров, во македонската амбасада во Берлин. […]

Wir benutzen Cookies um die Nutzerfreundlichkeit der Webseite zu verbessen. Durch Deinen Besuch stimmst Du dem zu.