3-ти Октомври – Ден на германското единство

Нека е честит 3-ти Октомври, Денот на германското единство и повторното обединување на Германија во 1990 година

Државниот празник Ден на германското единство (германскиː Tag der Deutschen Einheit) беше одреден во договорот за обединување од 3 октомври 1990 година како државен празник во Германија. Како германски национален празник, тој потсетува на повторното обединување на Германија, кое беше “завршено со влегувањето во сила на пристапот на Германската Демократска Република во Сојузна Република Германија на 3 октомври 1990”. Така, Бранденбург, Мекленбург-Западна Померанија, Саксонија, Саксонија-Анхалт и Тирингија, како и Берлин во целост, станале сојузни земји на Сојузната Република Германија.

Историски гледано, од почетокот на XIX век „германското единство” е стремеж да ги собере германските земји во една држава. Мотивот на единство е исто така во германската државна химна како “единство” повторно.

Германија била поделена по завршувањето на Втората светска војна со тоа што зоните окупирани од САД, Обединетото Кралство и Франција ја создале Западна Германија со главен град Бон, додека советската зона станала Источна Германија со главен град Источен Берлин.

Всушност, имињата Западна и Источна биле неофицијални и само за полесно разликување. Западна Германија всушност се викала Сојузна Република Германија (Бундесрепублик Дojчланд), често и како скратено БРД, додека Источна Германија за официјално име го имала Германска Демократска Република (Дojче Демократише Републик), или скратено ДДР.

Со обединувањето на двете држави се обединил и поделениот град Берлин.

Денес општо прифатено е дека Германија е наследник на Западна Германија и на Германија од пред поделбата и дека Источна Германија всушност се инкорпорирала во неа.